NavMenu

Vlada KS traži od GRAS-a dostavu prednacrta plana restrukturiranja do 6. decembra

Izvor: eKapija Petak, 27.11.2020. 15:00
Komentari
Podeli
Sarajevo (Foto: knyazevfoto/shutterstock.com)Sarajevo
Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić, ministar saobraćaja KS Adi Kalem i ministar finansija KS Jasmin Halebić organizirali su u petak, 27. novembra, sastanak sa rukovodstvom KJKP GRAS na temu implementacije nedavno potpisanog sporazuma između Vlade KS i ovog preduzeća, a koji se odnosi na njegovo restrukturiranje i "oživljavanje" u narednom periodu.

Ovom prilikom, premijer Nenadić je zatražio od predstavnika GRAS-a informacije dokle se došlo sa pripremom plana restrukturiranja, što je bila obaveza preduzeće po spomenutom sporazumu, saopšteno je iz Vlade KS.

- Od direktora Almira Ahmetspahića i članova Uprave GRAS-a informisani smo da kao osnovu u pripremi plana restrukturiranja koriste izvještaj konsultantske kuće PwC, ali ga i modificiraju u neophodnoj mjeri, tako da bi u konačnici budući plan trebao biti kombinacija izvještaja pomenute konsultantske kuće i određenih pokazatelja i planova samoga GRAS-a - istakao je premijer Nenadić.

Trenutno je u GRAS-u uposleno 1.311 osoba, a prema PwC studiji optimalno broj uposlenih treba da bude 1.116.

Istaknuto je da tokom ove godine Vlada nije odobrila nijedno novo upošljavanje u ovom preduzeću, jer se insistiralo da GRAS-a krene sa restrukturiranjem, odnosno da se na bazi prethodno potpisanih ugovora zadrži broj zaposlenih, kao i da se konačno krene prema smanjenju njihovog broja.

Tokom sastanak predstavnici GRAS-a su upoznali predstavnike Vlade o budućem planu kako riješiti pitanje viška zaposlenih, ali i unaprijediti poslovne procese, te osigurati dio sredstava za potrebe provedbe Sporazuma sa Vladom KS.

Premijer Nenadić je tražio da se do kraja iduće sedmice resornom ministarstvu i Vladi KS dostavi prednacrt plana restrukturiranja GRAS-a na dalje postupanje.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Tehnički remont Bratunac planira da razvije softver za dronove

Kompanija Tehnički remont Bratunac (TRB) planira da razvije softverske algoritme koji se koriste za upravljanje dronovima. Dronovi koji se koriste u vojne svrhe su ovih dana nakratko dospjeli u fokus javnosti nakon što je ministar odbrane u Savjetu ministara BiH Zukan Helez izjavio da će namjenska industrija u BiH proizvoditi dronove "samoubice". Direktor TRB-a iz Bratunca Slaven Ristić, komentarišući Helezovu izjavu, rekao je da

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.