Izvor: eKapija | Petak, 27.11.2020.| 13:44
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Zabrana upotrebe uglja u Kantonu Sarajevu od novembra 2021.

(Foto: Dziobek/shutterstock.com)
Iz Vlade Kantona Sarajeva su najavili da bi od novembra sljedeće godine trebalo da bude zabranjena upotreba uglja.

Kanton Sarajevo pokrenuo je izradu Akcionog plana strategije ograničenja korištenja čvrstih goriva za period 2021-2031. godina.

Odluka o izmjenama i dopunama odluke o zaštiti i poboljšanju kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo, koju je donijela u četvrtak Vlada KS, obavezuje da se Akcionim planom utvrdi i zabrana posjedovanja i korištenja uglja u individualnim i kolektivnim objektima za stanovanje, te privrednim i objektima društvene infrastrukture na području KS, navedeno je u saopćenju vlade.

- Akcionim planom će biti jasno definisano ko, šta i u kojem vremenskom periodu treba uraditi kada je riječ o moratoriju na korištenje čvrstih goriva. U prvom redu se to odnosi na zabranu posjedovanja i korištenja uglja, dok će se neke druge mjere uvoditi postepeno, s obzirom da je riječ o desetogodišnjem planu. Ukoliko se ispoštuju sve mjere iz Akcionog plana, zabrana posjedovanja i korištenja uglja uvodi se od 1. novembra 2021. godine - naveo je ministar prostornog uređenja građenja i zaštite okoliša KS Faruk Kapidžić.

Plan će utvrditi i iznos finansijskih sredstava za subvencioniranje i dinamiku realizacije obaveza u vezi sa moratorijem korištenja uglja.

Kako je obrazložio ministar Kapidžić, u izradu i implementaciju Akcionog plana bit će uključeni svi organi i institucije u Kantonu Sarajevo, pod rukovodstvom stručne komisije koju će formirati Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS.

Zaduženi su svi organi i institucije u KS da pristupe stvaranju pravnih pretpostavki za ograničenje korištenja čvrstih goriva, a koje se prije svega odnose na iniciranje izmjena i dopuna odgovarajućih zakonskih i podzakonskih propisa na nivou FBiH, ali i izmjene i dopune, kao i donošenje novih propisa u Kantonu Sarajevo.

Kako je navedeno, posebno treba voditi računa da se utvrde dodatne nadležnosti inspekcije i Ministarstva unutrašnjih poslova KS u vezi nadzora nad primjenom mjere zabrane posjedovanja i korištenja uglja.

Vlada će donijeti odluku o zabrani posjedovanja i korištenja uglja, nakon što se ispoštuju mjere iz Akcionog plana, navedeno je u saopćenju.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.