Izvor: Klix | Petak, 27.11.2020.| 13:23
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Resorna ministarstva u FBiH imaju rok od mjesec dana da izmijene zakone o gradnji malih hidroelektrana

(Foto: shuttestock.com )
Ministar energetike, rudarstva i industrije FBiH Nermin Džindić je nakon sjednice Vlade FBiH 26. novembra kazao da su usvojili informaciju Federalnog parlamenta o zabrani gradnje malih hidrocentrala i krenuli u realizaciju naredbi.

Otkako je Predstavnički dom Parlamenta FBiH usvojio Zaključak o obustavi izgradnje malih hidrocentrala prošlo je pet mjeseci, za izradu potrebnih promjena zakona Vlada FBiH je imala rok tri mjeseca, a oni su tek sada usvojili ovaj zaključak.

Osim usvajanja zaključka, Vlada FBiH je dogovorila na sjednici u četvrtak da ministarstva okoliša, poljoprivrede, prostornog uređenja i energetike za jednu od narednih sjednica pripreme potrebne izmjene zakona i puste u proceduru, a najdalji rok za to je mjesec dana.

Džindić navodi da je moratorij za potpisivanje novih ugovora već uveden i da on traje do nove godine.

Nacionalni energetski plan je na snazi do kraja ove godine, a novi plan koji pripremaju bi trebalo da izostavi poticaj za male hidroelektrane i taj novac preusmjeri na poticaj za solarnu energiju.

Džindić također napominje i da je većinu dozvola za izgradnju malih hidroelektrana, te koncesija izdala niža vlast, odnosno kantoni, te da je FBiH potpisala svega dva koncesiona ugovora i izdala pet energetskih dozvola.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.