NavMenu

BiH zaradila više od 76 mil KM kontrolišući svoje nebo

Izvor: Klix Petak, 27.11.2020. 10:20
Komentari
Podeli

(Foto: Faiz Zaki/shutterstock.com)
Vijeće ministara BiH je, na prijedlog Ministarstva komunikacija i transporta BiH, donijelo Odluku o raspoređivanju prihoda ostvarenih po osnovu pružanja usluga u vazdušnoj plovidbi (rutne naknade) u vazdušnom prostoru BiH za 2020. godinu.

Odlukom je procijenjeno da ukupni planirani prihodi po osnovu pružanja usluga u vazdušnoj plovidbi iznose 76.840.504 KM.

- U skladu sa ovom odlukom, Agenciji za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi Bosne i Hercegovine (BHANSA) biće raspoređeno 67.995.920 KM, uključujući troškove Eurokontrola u iznosu 4.199.690 KM, a Direkciji za civilno vazduhoplovstvo BiH (BHDCA) 2.234.111 KM - naveli su.

Pružalac usluga izvan Bosne i Hercegovine, Hrvatska kontrola vazdušne plovidbe (CCL) dobiće 6.610 KM.

BiH je preuzela kontrolu nad svojim nebom 5. decembra 2019. godine u svom cjelokupnom zračnom prostoru i to se desilo prvi put nakon 1992. godine.

To se smatra otvaranjem jednog važnog poglavlja u historiji civilnog zrakoplovstva Bosne i Hercegovine.

BiH je inače od 2014. godine preuzimala odgovornosti za pružanje usluga u zračnoj plovidbi svojim nebom. Tada je preuzela kontrolu nad prostorom do 10.000 metara nadmorske visine, dok su susjedi nastavili nadgledati saobraćaj iznad 10.000 metara i time ubirati prihode.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.