NavMenu

Počeli pregovori MMF-a i BiH o kreditu teškom 1,5 mlrd KM - Novo zaduženje povlači reformu državnih preduzeća

Izvor: N1 Petak, 27.11.2020. 09:39
Komentari
Podeli
(Foto: Atstock Productions/shutterstock.com)
Mi smo već počeli pregovore i nadamo se da ćemo ih zaključiti u prvoj polovini decembra. Ako se sve bude odvijalo po planu, Izvršni odbor MMF-a bi moga odobriti program u januaru ili februaru 2021. godine, kazao je za N1 Andrew Jewell, rezidentni predstavnik MMF-a u Bosni i Hercegovini.

Jewell je otkrio kako su vlasti u BiH tražile trogodišnji prošireni aranžman (Extended Fund Facility—EFF) u vrijednosti od blizu 1,5 mlrd KM.

Dodao je da se uslovi za dobijanje kredita "trebaju finalizirati".

- Međutim, mi predviđamo da će se programom tražiti reforme u pogledu preduzeća u državnom vlasništvu, zdravstvenog sektora, finansijskog sektora, javnih nabavki, upravljanja javnim finansijama i digitalizacije - naveo je Andrew Jewell.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine zatražilo je od Međunarodnog monetarnog fonda 1,5 mlrd KM kao pomoć za rješavanje krize izazvane virusom korona.

Ekonomisti su kritikovali ovaj potez VM-a BiH ocijenivši da novo zaduženje predstavlja opasnost po sve građane Bosne i Hercegovine jer plan potrošnje MMF-ovog kredita u BiH "nije dobro osmišljen".
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.