Izvor: N1 | Petak, 27.11.2020.| 09:39
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Počeli pregovori MMF-a i BiH o kreditu teškom 1,5 mlrd KM - Novo zaduženje povlači reformu državnih preduzeća

(Foto: Atstock Productions/shutterstock.com)
Mi smo već počeli pregovore i nadamo se da ćemo ih zaključiti u prvoj polovini decembra. Ako se sve bude odvijalo po planu, Izvršni odbor MMF-a bi moga odobriti program u januaru ili februaru 2021. godine, kazao je za N1 Andrew Jewell, rezidentni predstavnik MMF-a u Bosni i Hercegovini.

Jewell je otkrio kako su vlasti u BiH tražile trogodišnji prošireni aranžman (Extended Fund Facility—EFF) u vrijednosti od blizu 1,5 mlrd KM.

Dodao je da se uslovi za dobijanje kredita "trebaju finalizirati".

- Međutim, mi predviđamo da će se programom tražiti reforme u pogledu preduzeća u državnom vlasništvu, zdravstvenog sektora, finansijskog sektora, javnih nabavki, upravljanja javnim finansijama i digitalizacije - naveo je Andrew Jewell.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine zatražilo je od Međunarodnog monetarnog fonda 1,5 mlrd KM kao pomoć za rješavanje krize izazvane virusom korona.

Ekonomisti su kritikovali ovaj potez VM-a BiH ocijenivši da novo zaduženje predstavlja opasnost po sve građane Bosne i Hercegovine jer plan potrošnje MMF-ovog kredita u BiH "nije dobro osmišljen".
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.