NavMenu

UP FBiH: Omogućiti povrat PDV iz država koje traže uzajamnost

Izvor: eKapija Petak, 27.11.2020. 08:50
Komentari
Podeli
(Foto: Billion Photos/shutterstock.com)
Udruženje poslodavaca FBiH (UP FBiH) uputilo je Vijeću ministara BiH inicijativu za zaključivanje biletarnih međunarodnih ugovora.

Iz UP FBiH navode da je objavljivanjem izmjena i dopuna Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dodatu vrijednost stvoren je pravni osnov za povrat PDV-a iz država koje traže uzajamnost, odnosno za zaključivanje bilateralnih međunarodnih ugovora sa tim državama.

- Prioritetne države s kojima treba zaključiti ugovor, a koje imaju uslov uzajamnosti i ne vraćaju PDV kompanijama iz BiH su: Hrvatska, Slovenija, Italija, Mađarska i Poljska. Hrvatska je još 2011. godine Bosni i Hercegovini upućivala pismo namjere za potpisivanje sporazuma kojim bi se omogućio povrat PDV-a. Međutim, potpisivanje sporazuma nije bilo moguće dok se ne usvoje izmjene i dopune Pravilnika. Također, bilateralne ugovor treba potpisati i sa: Češkom, Grčkom, Bugarskom, Rumunijom, Španijom i Švajcarskom - navode u UP FBiH.

Oni dodaju da bi uspostavljanje uzajamnosti i povrat PDV-a imalo bi značaja za domaću privredu.

Na osnovu izvršenih analiza Udruženje je ustanovilo da bi iznos PDV-a koji bi se vratio domaćim privrednicima iz zemalja sa kojima se uspostavi uzajamnost bio šest puta veći od iznosa PDV-a koji bi se iz našeg budžeta vraćao privrednicima iz drugih zemalja.

- Dakle, budžetima se ne bi naštetilo, naprotiv, povrat PDV-a ujedno bi značio i povećanje konkurentnosti bh. privrede, a to bi se na posredan način efektuiralo na povećanje budžetskih prihoda BiH. Ukoliko se omogući povrat PDV-a bh. kompanijama taj novac će se ponovo uložiti u BiH, odnosno u nova poslovanja i razvoj privrede, a to ujedno znači i punjenje budžeta - poručuju u UP FBiH.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.