Izvor: Nezavisne novine | Petak, 27.11.2020.| 07:32
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Resursna karta ruralnog područja Banjaluke biće kreirana do kraja godine

(Foto: Vedrana Džudža)
Resursna karta ruralnog područja grada, koja će omogućiti bazu podataka banjalučkih poljoprivrednih proizvođača i omogućiti lakšu prodaju njihovih proizvoda, biće formirana do kraja godine, potvrdio je za Nezavisne Draško Ilić, direktor Centra za razvoj poljoprivrede i sela.

Radnici Centra, koji rukovodi ovim projektom, obilaze cijelu teritoriju grada i popisuju sva gazdinstva kako bi ovaj posao što prije bio završen.

- Formirajući jednu takvu bazu podataka mi ćemo znati u svakom trenutku koliko ljudi se bavi intenzivnom poljoprivrednom proizvodnjom, koliko proizvoda imamo, te kakvi su nam planovi u kalendarskoj godini kroz izvještaj rada Centra - objašnjava Ilić.

Prema njegovim riječima, kroz tu kartu lakše će se znati koji će se proizvodi i u kojem obimu proizvoditi na teritoriji grada.

- Ovim ćemo znati i koliki su tržišni viškovi kako bismo mogli da pomognemo našim proizvođačima oko plasmana njihovih proizvoda - ističe Ilić.

Istakao je da će Centar za razvoj poljoprivrede i sela do kraja godine imati potpuno uređenu bazu podataka svih poljoprivrednih proizvođača na području grada.

- Tu će biti poljoprivrednici koji se bave bilo kojom vrstom poljoprivredne proizvodnje, od životinjske, biljne do prerađivačke industrije poljoprivrednih proizvoda. Ovo će biti velika baza i oslonac da možemo planirati i donositi kvalitetne odluke u narednom periodu - kazao je Ilić.

U Akcionom planu projekata Gradske uprave za 2020. godinu navodi se da je izradom studije pod nazivom Resursna karta ruralnog područja grada planirana obrada nekoliko mikropodručja.

- Planirani su obrada Razvojno-edukativnog centra Manjača, područja kanjona rijeke Vrbas i područja sjeverozapadnog dijela grada - stoji u ovom akcionom planu.

Dodaje se da planirane aktivnosti podrazumijevaju formiranje timova za obilazak ovih područja, prikupljanje podataka neophodnih za izradu dokumenta, kao i rad u određenim oblastima kroz korištenje raspoloživih, generisanje novih i analizu prikupljenih podataka.

- Ovim su definisani potencijalni resursi ruralnog područja koji bi mogli biti stavljeni u funkciju razvoja. Planirana vrijednost projekta je 20.000 KM - navodi se u ovom akcionom planu.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.