Izvor: eKapija | Četvrtak, 26.11.2020.| 14:14
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Vlada FBiH daje 2,7 mil KM namjenskoj industriji radi razvoja projekata

(Foto: konecny/shutterstock.com)
Federalna vlada je usvojila Program utroška sredstava utvrđenih u razdjelu 17. Budžeta FBiH za 2020. godinu Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije, namijenjenih finansiranju razvojnih projekata u FBiH iz oblasti namjenske industrije od 2,7 mil KM.

Cilj ovog programa je razvoj privrednih društava iz oblasti namjenske industrije, poboljšanje i uvođenje novih rješenja u proizvodne procese, poboljšanje ekonomičnosti, osiguranje kvalitete i povećanje njihove konkurentnosti, koja za rezultat ima snažan, konkurentan i izvozno orjentisan sektor.

Očekivani efekti su povećanje broja zaposlenih, rast indeksa industrijske proizvodnje za sektor namjenske industrije, primjena novih naprednih tehnologija i tehnoloških postupaka, infrastrukturno osposobljeni pogoni za pokretanje novih proizvodnih procesa, razvoj novih proizvoda, modernizacija proizvodnih procesa i poboljšanje općeg privrednog stanja.

Grantovi će biti dodijeljivani za usaglašavanje proizvoda sa zahtjevima tehničkih propisa, razvoj tehnoloških procesa i proizvoda, razvoj proizvodnje, repariranje, remont i modernizaciju zastarjele opreme neophodne za proizvodne procese, nabavku nove opreme za proizvodnju, kao i za infrastrukturne radove na proizvodnim pogonima s ciljem pokretanja novih proizvodnih procesa.

Firme:
Vlada FBiH Sarajevo
Tagovi:
namjenska industrija
Podijelite:
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.