NavMenu

Prnjavorski Mladegs pak uložio 3,5 mil EUR u izgradnju fabrike kečapa - U planu i linije za proizvodnju majoneze i senfa

Izvor: eKapija Četvrtak, 26.11.2020. 10:50
Komentari
Podeli
(Foto: Mladegs pak)
Kompanija Mladegs pak iz Prnjavora privodi kraju gradnju nove fabrike površine 1.600 m2 u čiju izgradnju i nabavku opreme za proizvodnju kečapa je uloženo više od 3,5 mil EUR. Kako su za eKapiju objasnili iz ove kompanije, izgradnja fabrike će se odvijati u nekoliko faza.

- Trenutno se privodi kraju prva faza koja podrazumijeva izgradnju objekta površine 1.600 m2 , nabavku i montažu prve linije za proizvodnju i pakovanje kečapa i novi energetski blok. U sledećim fazama će se nabavljati samo oprema za nove linije za proizvodnju kečapa, majoneze i senfa pošto su objekat i energetski blok predviđeni za sve navedene linije - istakao je Mladen Pratljačić, koordinator za izvoz u kompaniji Mladegs pak.

Dodaje da su se za modernizaciju postojećeg pogona odlučili iz više razloga.

- Pridržavajući se smjernica EU, odlučili smo se da smanjimo količinu ambalaže koja se teško reciklira te smo se odlučili na prelazak na PET ambalažu koja se može 100% reciklirati, a u samoj ambalaži ćemo koristiti dio već reciklirane ambalaže. Zatim, nova oprema i materijali će nam omogućiti da prestanemo koristiti aditive i konzervanse u procesu proizvodnje. Takođe, kako bismo smanjili zagađenje prelazimo na korištenje zemnog gasa u tehnološkom procesu proizvodnje gotovog proizvoda.

Kapacitet nove linije za kečap biće 100 t gotovih proizvoda dnevno. Oprema je proizvedena u Njemačkoj i Francuskoj, tehnološki je vrlo napredna i zadovoljava sve zahtjeve industrije 4.0.

- Oprema na istom nivou je planirana i za sledeće faze projekta. Napominjem da je oprema već isporučena, ali, problem sa virusom korona koči dolazak tehničkog osoblja iz Francuske i Njemačke. Objekat u kome će biti smještene sve linije je završen, kao i energetski blok. Građevinske, monterske i elektro radove su radile lokalne firme - kaže nam Pratljačić.

Ističe da su u narednim fazama planirali nabavku i puštanje u rad linije za proizvodnju majoneze kapaciteta 100 t na dan, sa radom u tri smjene, još jedne linije za proizvodnju kečapa kad se stvori potreba za novim količinama i jedne linije za proizvodnju senfa kapaciteta 7 t na dan.

- Trenutno imamo 180 zaposlenih, a otvaranjem pogona ćemo zaposliti još radnika.

(Foto: Mladegs pak)
U pogonu Mladegs paka sada se proizvodi više od 50 t kečapa na dan i svi kapaciteti su prodati. Kako Pratljačić objašnjava, nove poslove nisu u mogućnosti da ugovaraju do puštanja u rad nove opreme.

- Trenutni kapaciteti Mladegs paka su oko 22.000 t gotovih proizvoda godišnje. Osim kečapa proizvodimo i univrezalni dodatak jelima, začine, supe, šlag pjene i šlag kreme, dodatke za kolače i peciva, zatim deserte, napitke i zimnicu. Sve grupe proizvoda su nam značajne i skoro sve imaju sličan udio u našim prihodima - kaže Pratljačić.

Kompanija izvozi oko 60% proizvodnje, a u planu je da se u budućnosti otvore nova tržišta i steknu novi kupci.

- Osim domaćeg tržišta, najviše izvozimo u zemlje EU. Cilj nam je povećati obim posla sa svim kupcima u svim zemljama. Osim EU, veliku pažnju posvećujemo i CEFTA tržištu, gdje smo ozbiljnije prisutni poslednjih godinu dana.

U planu vlastita proizvodnja i prerada paradajza

Sirovine prioritetno nabavljaju na domaćem tržištu i u zemljama bivše SFRJ, a sve ono što se na tim tržištima ne može nabaviti, dolazi sa svjetskog tržišta.

- Već imamo iskristalisane i odobrene dobavljače koje rijetko kad mijenjamo. Osim toga, planiramo i povećanje saradnje sa lokalnim poljoprivrednim proizvođačima, kao i početak primarne proizvodnje za dio sirovina koje uvozimo.

Pratljačić ističe da u narednom periodu planiraju i uvođenje nekih novih proizvoda, kao i da počnu vlastitu primarnu proizvodnju i preradu paradajza. Cilj im je, kako kaže, da sve puste u funkciju u naredne tri godine.

Od sredine prošle godine kompanija Nelt postala je distributer proizvoda Mladegs paka za BiH i, kako nam kaže Pratljačić, zadovoljni su sa saradnjom.

- U početku je bilo određenih izazova, ali, dobrom saradnjom svaki dan se ostvaruju bolji rezultati i sve smo bliže dogovorenim ciljevima.

Dodaje da je korona kriza imala velikog uticaja u početku.

- Teška organizacija prevoza sirovina i proizvoda, zatim nejasna pravila u svim zemljama u koje izvozimo, strah od ulaska virusa u firmu, samo su neki od problema. Međutim, dobrom saradnjom svih zaposlenih, uspjeli smo prevazići početne probleme i trenutno imamo odličan rast - ističe za kraj Pratljačić.

Slobodana Šubara

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Industrija, Zdravstvo

Zdravstveni turizam cvjeta u BiH, ljekari savjetuju oprez

Za razliku od administracije koja za vrijeme praznika slobodne dane provodi s obitelji, privatni liječnici, stomatolozi, kozmetičari, frizeri u BiH imaju pune ruke posla, i to ponajviše zahvaljujući dijaspori. Tako već početkom prvih proljetnih praznika, u vrijeme Uskrsa i Bajrama, mnogi bh. građani koji žive u inozemstvu će se sami ili s obitelji uputiti na tjedan dva u svoju matičnu domovinu ne samo kako bi posjetili rodbinu, već

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.