Izvor: Tanjug | Četvrtak, 26.11.2020.| 10:32
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Dva ponuđača se kvalifikovala za kupovinu Croatia banke

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Syda Productions/shutterstock.com)
Dvije od tri pristigle obavezujće ponude za kupovinu Croatia banke su u skladu s postavljenim kriterijumima a, s obzirom na njihovu sličnost, u novom krugu su zatražene dodatne korekcije ponuda, saopšteno je iz Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB).

Croatia banka je u potpunom vlasništvu DAB-a, koji je početkom jula pokrenuo postupak prodaje ove banke, a krajem oktobra primio tri obavezujuće ponude, prenosi agencija Hina.

DAB je u javnom pozivu u julu naveo da je predmet kupoprodaje 4.746.000 akcija serije A, nominalne vrijednosti 100 kuna (oko 14 evra), što predstavlja 100% osnovnog kapitala Croatia banke.

Na taj je poziv su se javila četiri investitora iz finansijskog i bankarskog sektora - po jedan iz SAD i Hong Konga, i dva iz Evrope, koji su bili uključeni i u postupak dubinskog snimanja te banke.

Po podacima Hrvatske narodne banke (HNB) o poslovanju banaka u prošloj godini, Croatia banka spada u manje hrvatske banke. Krajem prošle godine njena ukupna imovina iznosila je 1,97 milijardi kuna (260,5 mil EUR), čime u ukupnoj imovini banaka u Hrvatskoj učestvuje sa 0,46%.

Croatia banka je prošlu godinu završila s gubitkom od 25 miliona kuna (3,3 mil EUR), dok je u prvih šest mjeseci ove godine zabilježila bruto dobit od 4,8 miliona kuna (oko 635.000 EUR), pokazuju podaci HNB.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.