Izvor: Tanjug | Četvrtak, 26.11.2020.| 08:25
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Trgovci ignorišu rast zaliha nafte, cijene lete uvis

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Christian Lagerek/shutterstock.com)
Cijene nafte bilježe četvrti uzastopni dan rasta, jer su trgovci odlučili da ignorišu podatke iz naftne industrije koji pokazuju da su američke zalihe povećane više nego što se očekivalo, nastavljajući tako oporavak vođen nadom da će vakcina protiv Kovida-19 podstaći tražnju za gorivom.

Međunarodna referenca na tržištu energenata, nafta Brent ojačala je juče, 25. novembra, za 53 centa ili 1,1%, na 48,39 USD za barel, nakon što je na prethonoj trgovinskoj sesiji zabilježila rast cijene od skoro 4%, izvještava Reuters.

Američka "laka" nafta WTI porasla je za 38 centi ili 0,8%, na 45,29 USD, posle skoka od preko 4% koji se desio u utorak.

Osim optimizma tržišnih aktera u vezi sa razvojem vakcine protiv korone i slabljenje dolara je dalo podršku cijenama sirove nafte, jer pad američke valute čini naftu jeftinijom za kupce.

Trgovci su, kako se čini, odlučili da skrajnu jučerašnje najnove podatke Američkog naftnog instituta (API) prema kojima su zalihe "crnog zlata" u SAD porasle za 3,8 miliona barela na oko 490 miliona barela u sedmici završenoj 20. novembra.

Analitičari procjenjuju da će članice Organizacije zemalja izvoznica nafte i saveznici, uključujući Rusiju, nastaviti sa smanjenjem proizvodnje u 2021. godini, pošto predviđaju da vakcina neće biti spremna za masovnu upotrebu u narednih nekoliko mjeseci, što znači da će ograničenja putovanja, faktor od velikog uticaja na tražnju, ostati i dalje na snazi.

Tehnički komitet grupe OPEC+ treba da održi sastanak 30. novembra. Prema poslednjim raspoloživim informacijama, proizvođači iz sastava OPEC+ trebalo bi da nastave sa ograničenjem proizvodnje i iduće godine, ali uz blago povećanje pumpanja od januara za oko dva miliona barela dnevno, što je oko 2% svjetske tražnje prije pandemije.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.