Izvor: Tanjug | Srijeda, 25.11.2020.| 14:38
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Evropske berze na devetomjesečnom maksimumu

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Ti_ser/shutterstock.com)
Akcije na evropskim berzama neznatno su se spustile danas, 25. novembra, ali su i dalje oko devetomjesečnog maksimuma, podstaknute najavama o postepenom ublažavanju mjera ograničenja protiv koronavirusa i rastućim nadama investitora da će ekonomska aktivnost uskoro biti normalizovana.

Panevropski indeks STOKS 600 skliznuo je za 0,1% na trgovanju u 9:30 po srednjoevropskom vremenu, ali je i dalje na najvišem nivou u poslednjih devet mjeseci, prenosi Reuters.

Indeks Frankfurtske berze DAKS je takođe popustio za 0,1%, italijanske akcije su potonule za 0,2%, dok je francuski KAK 40 indeks ostao stabilan.

Njemačka i Velika Britanija objavile su planove prema kojima će dozvoliti okupljanja ljudi uz mjere ograničenja za Božić, dok će Francuska ovog vikenda početi da ublažava mjere zatvaranja posle snažog pada broja novih korona infekcija i hospitalizacija.

Britanski indeks FTSE 250, koji prati cijene akcija preduzeća sa srednjom kapitalizacijom, krenuo je nizbrdo nakon što je visoki funkcioner EU izjavio da Evropska komisija ne može da garantuje da će trgovinskog sporazuma sa Britanijom nakon njenog izlaska iz bloka i da će naredni dani biti presudni u tom pogledu, navodi Reuters.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.