NavMenu

Vodič za buduće investitore - Zeničko-dobojski kanton dobio Kartu privrednih potencijala

Izvor: eKapija Srijeda, 25.11.2020. 13:43
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay/Nattanan Kanchanaprat)Ilustracija
Privredna komora Zeničko-dobojskog kantona izradila je publikaciju "Karta privrednih potencijala Zeničko-dobojskog kantona", koja je štampana u 400 primjeraka na BHS jezicima i 400 primjeraka na engleskom jeziku.

Izradu publikacije finansiralo je Ministarstvo za privredu ZDK-a, na osnovu ugovora potpisanog sa Privrednom komorom ZDK u maju ove godine. Publikacija sadrži presjek privrednih potencijala ZDK-a sa fokusom na infrastrukturne, industrijske, prirodne, turističke i druge resurse, saopšteno je iz Press službe Vlade ZDK.

Ministar za privredu Zlatko Jelić ističe da je stvaranje što kvalitetnijeg okruženja za rad privrede i privlačenje investicija među ključnim prioritetima Vlade ZDK-a, te da je u tom pravcu izrađena i ova publikacija koja će biti vodič budućim investitorima koji se odluče investirati u ovom kantonu. Podsjeća da su u ZDK-u još sredinom prošle decenije pokrenuti pionirski programi poticaja u privredi, kao što je podrška osnivanju novih firmi i obrta, subvencioniranje početnih troškova proizvodnih investicija i izgradnje proizvodnih objekata, inovacija i patenata, te uvođenje međunarodnih standarda kvaliteta.

- Efekti ovih mjera danas su vidljivi u makroekonomskim pokazateljima Federacije BiH i države BiH, gdje je ZDK visoko pozicioniran na proizvodnim i izvoznim ljestvicama. Vlada i Ministarstvo za privredu nastavljaju raditi u istom smjeru kako bi ostali pouzdan servis i podrška svim investitorima koji žele iskoristiti brojne komparativne prednosti i pokrenuti biznis u našem kantonu - kaže ministar Jelić.

Publikacija "Karta privrednih potencijala Zeničko-dobojskog kantona" dostupna je i u PDF verziji, a možete je preuzeti na stranici Ministarstva za privredu ZDK-a.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Tehnički remont Bratunac planira da razvije softver za dronove

Kompanija Tehnički remont Bratunac (TRB) planira da razvije softverske algoritme koji se koriste za upravljanje dronovima. Dronovi koji se koriste u vojne svrhe su ovih dana nakratko dospjeli u fokus javnosti nakon što je ministar odbrane u Savjetu ministara BiH Zukan Helez izjavio da će namjenska industrija u BiH proizvoditi dronove "samoubice". Direktor TRB-a iz Bratunca Slaven Ristić, komentarišući Helezovu izjavu, rekao je da

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.