Izvor: eKapija | Srijeda, 25.11.2020.| 11:51
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Goražde, Foča, Rudo i Višegrad zajedno u jačanju turizma u dolini Drine

(Foto: novak.elcic/shutterstock.com )
S ciljem jačanja regionalne saradnje sa općinama Gornje-drinske regije, Bosansko-podrinjski kanton Goražde nedavno je sa opštinama Foča, Rudo i Višegrad potpisao Memorandum o razumijevanju kojim se stvaraju pretpostavke za jačanje saradnje u oblasti turizma, javlja Gorazdeportal.com.

Kako bi se što više promovisala turistička ponuda u Gornje-drinskoj regiji, definisane su najbitnije lokacije na kojim je sačuvano kulturno-istorijsko nasljeđe koje može predstavljati turističku ponudu lokalnih zajednica Gornje-drinske regije, te je s tim u vezi kreiran zajednički katalog te pokrenut sajt pod nazivom "Doživi dolinu Drine" koja promoviše najznačajnije turističke lokacije koje mogu ponuditi sadržaje turistima od onih vjerskih, do avanturističkih.

- Projekat u kojem su predstavljeni svi turistički potencijali ove regije u potpunosti je finansiran i realiziran od strane Misije OSCE-a u BiH. Njegova realizacija nam je od posebnog značaja pogotovo u vrijeme pandemije virusa COVID-19, kada smo sve više okrenuti domaćim turističkim potencijalima, tako da na ovaj način želimo da ih predstavimo. Takođe, u budućnosti namjera nam je napraviti petodnevnu turističku ponudu i pozvati turiste u ovaj region, te ponuditi sve one sadržaje sa kojim raspolažemo. Mi smo usvajanjem Zakona o turizmu na nivou BPK Goražde predvidjeli i organiziranje turističke zajednice na nivou kako kantona, tako i lokalnih zajednica, tako da se nadam da će ovaj projekat biti podrška njihovom daljem radu i da će se sa priče krenuti u djela na način adekvatnog korištenja turističkih potencijala kako BPK Goražde, tako i šire Gornje drinske regije - naglasila je premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.