NavMenu

Gradiška uključena u projekte prekogranične saradnje vrijedne 4 mil EUR - U planu jača podrška MSP sektoru i zadržavanje mladih

Izvor: eKapija Srijeda, 25.11.2020. 11:35
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Robert Kneschke/shutterstock.com)Ilustracija
Kroz tri veoma zanimljiva projekta koji će se odvijati u naredne dvije godine Gradiška će riješiti nekoliko značajnih problema.

Projekat razvoja kroz digitalne inovativne habove u Gradišci, Daruvaru, Lipiku i Kotoru ima svrhu da ubrza privredni razvoj, ojača preduzetničke aktivnosti i popravi nepovoljno preduzetničko okruženje, prenosi portal Moja Gradiška.

- Želimo doprinijeti održivom i konkurentnom ekonomskom i tehnološkom razvoju. To radimo stvaranjem efikasnog i djelotvornog poslovnog okruženja zasnovanog na inovacijama, novim tehnologijama i ICT rješenjima u prekograničnom projektnom području – rekao je koordinator projekta Nemanja Davidović.

Rezultat ovog projekta je uspostavljanje digitalnog inovativnog HUB-a na četvrtom spratu poslovnog objekta u centru grada (Crvena zgrada). To podrazumijeva renoviranje oko 200 m2 radnog prostora, uspostavljanje aktivne i mirne zone, sale za sastanke, sale za edukaciju i ugradnju lifta.

Predviđeno je uspostavljanje zajedničke platforme za edukaciju za mala i srednja preduzeća, jer jedino umrežavanje profesionalaca, obrazovnih institucija i preduzetnika može donijeti rezultate u digitalnoj transformaciji na ovom području.

Planirano je i uspostavljanje klastera za mala i srednja preduzeća, koji će imati za cilj umrežavanje preduzetnika iz programskog područja.

Osniva se i Gorska služba spasavanja

Projektom "Prevencije rizika u prekograničnom području" Safe Together – Risk prevention in the cross-border area, biće osnovan i opremljen edukativni centar u kozarskom selu Subotići. Planirana je i nabavka terenskog vozila, te ronilačke, planinarske, alpinističke i spasilačke opreme za vodu. Osnovaće se i Gorska služba spasavanja.

- Izradićemo plan upravljanja i procjene rizika za grad, a uspostavićemo i mehanizme prekogranične saradnje na projektnom području u slučaju elementarnih nepogoda i prirodnih katastrofa – rekao je koordinator projekta Safe Together Darko Radić.

Zaustaviti odliv radne snage i mladih ljudi

Bojana Bjelovuk je koordinator projekta INnovaNet koji podrazumijeva razvoj inovativne tehnologije za jačanje poslovanja i poboljšanja poslovnog okruženja, koga implementira ZEDA- Zenička razvojna agencija.

- Sve više se susrećemo sa odlivom kvalitetne radne snage i mladih ljudi. Sredstvima Evropske unije ćemo stvoriti bolje poslovno okruženje za mala i srednja preduzeća, posebno za mlade ljude. U dva odvojena programa u periodu od pola godine osposobićemo 24 nezaposlena lica da rade kao mehatroničari i isto toliko CNC operatera – rekla je koordinatorica projekta Bojana Bjelovuk.

Cjelokupna vrijednost sva tri projekta je preko 4 mil EUR, a u Gradišci će u projekte biti utrošeno više od milion evra.

Projekti se provode do druge polovine 2022. godine preko Odjeljenja za razvoj i međunarodne projekte u Gradske uprave u Gradišci, prenio je portal Mojagradiška.com

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.