Izvor: eKapija | Srijeda, 25.11.2020.| 11:03
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Predstavljeni prijedlozi mjera za Program ekonomskih reformi RS do 2023.

(Foto: Dmitry Kalinovsky/shutterstock.com)
Prijedlozi mjera socijalnih partnera za Program ekonomskih reformi Republike Srpske za priod 2021-2023. godina, bili su tema jučerašnjeg sastanka predstavnika Privredne komore Republike Srpske, Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske i Saveza sindikata Republike Srpske sa ministrom privrede i preduzetništva Republike Srpske, Vjekoslavom Petričevićem.

Učesnici su iznijeli svoje prijedloge i preporuke u vezi ovog strateškog projekta, kao doprinos utvrđivanju jednog od najbitnijeg trogodišnjeg dokumenta Vlade Republike Srpske.

Među najvažnijim tačkama izdvojeni su unapređenje poslovnog ambijenta i zaštita domaće proizvodnje, reforma obrazovnog sistema u cilju prilagođavanja potrebama tržišta rada, podrška malim i srednjim preduzećima, digitalna transformacija i smanjenje neformalne ekonomije.

Petričević je naglasio spremnost i posvećenost u sprovođenju mjera koje će sadržavati program ekonomskih reformi, te istakao da ministarstvo radi na završetku obrade zahtijeva poslovnih subjekata na osnovu Zakona o podsticajima u privredi Republike Srpske, kao i postupku dodjele sredstava propisanih Javnim pozivom za nabavku novih tehnologija.

Petričević je kao jednu od aktivnosti ministarstva privrede i preduzetništva naveo uspostvljanje registra podsticaja koji je pušten u funkciju, a sa ciljem postizanja transparentnosti prilikom postupka raspodjele. On je dodao da je uprkos izazovima koje je 2020. godina donijela Republici Srpskoj, ali i cijelom svijetu, zadržan nivo zaposlenosti, te da je zabilježeno povećanje prosječne neto plate.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.