Izvor: eKapija | Srijeda, 25.11.2020.| 08:34
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U Vogošći instaliran prvi punjač za električne automobile

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Smile Fight/shutterstock.com)
Prvi punjač za električne automobile u Vogošći juče je zvanično pušten u rad.

Općina Vogošća instalirala je punjač na lokalitetu sportske dvorane Amel Bečković, sa bočne strane prema OŠ Zahid Baručija, i na taj način se uvrstila u red rijetkih lokalnih zajednica u kojima se mogu puniti električni automobili, navedeno je u općinskom saopćenju.

Radi se o punjaču poznatog njemačkog i svjetskog proizvođača Hager, maksimalne snage punjenja od 22kW. Punjač posjeduje zaštitu od mehaničkih oštećenja IK10 – kao pouzdano i kvalitetno otporno na klimatske promjene.

- Električna mobilnost postaje sve prisutnija iskazana kroz napore autoindustrije da kreira što bolja i autonomnija vozila na električni pogon, ali i napore javnog i privatnog sektora ka kreiranju mreže infrastrukture za električnu mobilnost. Općina Vogošća ovim projektom želi biti u korak sa svjetskim tokovima autoindustrije, putovanja ali i turizma, s obzirom na to da sve veći broj turista u BiH dolazi električnim vozilima - saopćeno je iz Općine Vogošća.

Vrijednost ugovorenih radova iznosi 6.439 KM sa PDV-om, a izvođenje radova i nabavku opreme realizovale su firme Sela Sarajevo i Hager Sarajevo.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.