Izvor: Tanjug | Srijeda, 25.11.2020.| 08:11
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Srbija daje 41 mil EUR pomoći za pokretanje fabrike automobilskih guma u Inđiji

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Bill Ragan/shutterstock.com)
Državna pomoć za realizaciju investicionog projekta Toyo Tire Serbia od 41 mil EUR usklađena je sa pravilima, konstatovala je Komisija za kontrolu državne pomoći (KKDP).

Kako se navodi u dokumentu objavljenom na internet stranici KKDP, sredstva i podsticaji za ovu investiciju u Inđiji će biti dodijeljena preko Ministarstva privrede, a Vlada Srbije za to je dala saglasnost.

Dodela sredstava podsticaja od 41 mil EUR radi podrške za realizaciju investicije izgradnje i opremanja fabrike za proizvodnju guma na teritoriji opštine Inđija, gde će do kraja 2023. godine biti zaposlena najmanje 523 radnika na neodređeno vrijeme.

Za investiciju u Inđiji Toyo Tire Serbia prethodno je dobila i subvenciju od 3 mil EUR kroz dodijeljivanje 637.455 m2 državnog zemljišta bez naknade.

Ukupna investicija Toyo Tire Serbia je 382,7 mil EUR, a najmanje četvrtina ulaganja mora biti finansirano iz sredstava koja ne sadrže bilo kakvu državnu pomoć.

Obaveza je da se novootvorena radna mjesta povezana sa investicijom kao i investicija zadrže na teritoriji Inđije najmanje pet godina od dana završetka investicionog projekta Investitor se obavezuje da ne smanjuje broj zaposlenih na neodređeno vrokeme ispod 526 u periodu pet godina od dana završetka investicije.

Toyo Tire Corporation se razvija od 1945. godine, a bavi se proizvodnjom guma uz sedam fabrika i u četiri fabrike automobilskih delova, dok u korporaciji radi 12.800 radnika.

Proizvodnja guma Toyo, Nitio i Silverston čini 85% ukupne prodaje kompanije Toyo, a grinfild investicija u Srbiji biće centar za proizvodnju pet miliona guma godišnje za evropsko i za tržište Rusije.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.