NavMenu

Projekat Diaspora Invest nastavlja pružati tehničku podršku i savjetovanje firmama iz BiH - Poziv otvoren do 24. decembra

Izvor: eKapija Utorak, 24.11.2020. 14:11
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Kzenon/shutterstock.com)Ilustracija
U okviru redovnih aktivnosti Biznis centra bh. dijaspore i USAID Projekta Diaspora Invest danas, 24. novembra, je predstavljen poziv kompanijama da se prijave za tehničku podršku i poslovno savjetovanje.

Projekt podržava firme koje su mlađe od pet godina i rade u poljoprivredi, energetici, turizmu, informacijskim i komunikacijskim tehnologijama, metalopreradi, drvopreradi i drugim proizvodno-prerađivačkim sektorima.

- Brojne kompanije se suočavaju sa izazovima pripreme za proces certifikacije, te kroz tehničku podršku mi im pomažemo da utvrde šta treba unaprijediti i promijeniti u poslovnoj praksi, prije nego što se upuste u taj proces. No, tehnička podrška može ići i u drugim pravcima. Kroz programe tehničke podrške podržali smo angažman konsultanata u poljoprivredi na razvoju recepture za stočnu hranu – navode iz Projekta.

Također, dodaju da u poljoprivredi ima primjer gdje je kompanija tražila konsultanta za studiju izvodljivosti pokretanja klaonice za perad. U metalskom sektoru su angažovali konsultanta za treninge i edukacije o korištenju programa Esprit za nove zaposlenike.

- U kompanijama koje su fokusirane na komunikacijske tehnologije, naša tehnička podrška je obuhvatala konsultante koji su radili na izradi uspješnih priča, promotivnih poruka, razvoju kanala na društvenim mrežama i unapređenju veb stranica i platformi za prodaju. Kompanije okrenute e-prodaji često traže optimizaciju veb stranica što ih čini prisutnijim u pretragama potencijalnih korisnika. Na ovaj način, za relativno brze intervencije možete vidjeti odmah porast u prodaji i kontaktima sa novim klijentima - pojašnjavaju iz Projekta.

USAID Projekat Diaspora Invest kroz program tehničke asistencije je podržao kompanije i u razvoju planova za različite standarde u proizvodnji, koji su im olakšali implementaciju istih, te posljedično otvorili vrata za izvoz u zemlje Evropske unije.

- Tražimo kompanije u BiH, a u kojima postoji suvlasnički udio građana BiH koji žive i rade u inostranstvu, odnosno, koji su članovi bh. dijaspore, ili lica koja su se vratila iz inostranstva u posljednje tri godine. Pored toga, podrška se odnosi i na preduzeća koja imaju određenu vrstu dokazive poslovne veze s bh. dijasporom, kroz saradnju u pristupu stranim tržištima, razmjeni znanja i slično. Potrebno je da nam dokažete da članovi bh. dijaspore igraju aktivnu ulogu u povezivanju vaše usluge ili proizvoda sa drugim zemljama i tržištima širom svijeta – navode iz Projekta.

Napominju da su do sada imali priliku raditi sa više od 120 kompanija.

- Želimo nastaviti pružati podršku i savjetovanje novim investicijskim projektima u BiH - zaključuju iz USAID Projekta Diaspora Invest.

Poziv je otvoren do 24. decembra 2020. godine, a sve zainteresovane kompanije trebaju dostaviti upit sa nazivom kompanije, kontakt podacima i vrstom veze sa dijasporom.

- Upit treba uključiti i ideju gdje tehnička podrška može doprinijeti razvoju poslovanja firme, te po kojem osnovu zainteresovani aplikant smatra da ispunjava uslove poziva - navodi se u saopćenju.

Tražene informacije potrebno je dostaviti na e-mail adresu info@diasporainvest.ba.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Zdravstvo

Šta znače česti ružni snovi

Riječ je o važnom otkriću budući da su loši snovi do sada najprije dovođeni u vezu sa psihičkim stanjima. Parkinsonova bolest, rani znaci otkrivanja i bolje šanse za liječenje su veliki izazov za naučnike, a zahvaljujući istraživačima sa University of Birmingham sada postoje preliminarni dokazi da bi učestali ili svakodnevni loši snovi mogli biti rani znak oboljenja. Važno otkriće: Parkinsonova bolest i učestale noćne more

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.