Izvor: eKapija | Utorak, 24.11.2020.| 13:37
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U funkciji registar podsticaja privredi RS

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Saklakova/shutterstock.com)
Administrativni portal Registra podsticaja za registrovane institucije je u funkciji, dostupan je na internet adresi registra podsticaja u Republici Srpskoj i njegov sadržaj se kontinuirano puni podacima iz republičkih institucija i jedinica lokalne samouprave, saopšteno je iz Ministarstva privrede i preduzetništva Srpske.

Registar je dostupan je na linku u vidu dva portala.

– Prvi je, kao javni portal Registra podsticaja, dostupan svima i sadrži informacije o Registru podsticaja, aktuelnim javnim pozivima i dostupnim podsticajima koji su na raspolaganju zainteresovanim korisnicima. Drugi je administrativni portal Registra podsticaja, dostupan isključivo za registrovane korisnike, odnosno ovlaštene osobe na nivou institucija – navedeno je u saopštenju.

Riječ je o jedinstvenoj elektronskoj bazi o sredstvima za podsticaje privredi Republike Srpske, koji se dodijeljuju na republičkom i lokalnom nivou, a cilj uspostavljanja Registra je da bude obezbijeđen jasan i sveobuhvatan pregled planiranih, odobrenih i realizovanih sredstava za podsticaje privredi.

– Na ovaj način, osiguraće se bolja koordinacija i razmjena informacija između institucija koje dodjeljuju podsticaje, transparentniji uvid u odobrena i dodijeljena sredstva za podsticaje, a baza će se koristiti, ne samo za potrebe institucija Srpske, već i za informisanje krajnjih korisnika i svih zainteresovanih strana – navode iz resornog ministarstva.

Nakon što u potpunosti bude završen unos podataka u elektronsku bazu, registar će omogućiti javni uvid o dodijeljenim sredstvima za podsticaje, a u skladu sa Zakonom o podsticajima u privredi Srpske, Ministarstvo privrede i preduzetništva ima ulogu administratora ovog registra.

Na inicijativu Ministarstva privrede i preduzetništva, izradu softvera je podržala Američka agencija za međunarodni razvoj, te obezbijedila donatorska sredstva u iznosu od 329.000 КM.

Uspostavljanje Registra podsticaja Republike Srpske, koji se dodjeljuju privredi, predviđeno je Memorandumom o zajedničkim politikama za period 2018-2020. godine, koji je potpisan između Vlade Srpske i Unije udruženja poslodavaca 10. decembra 2017. godine, kao i Programom ekonomskih reformi Republike Srpske za period 2019-2021. godine.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.