Izvor: Glas Srpske | Utorak, 24.11.2020.| 11:30
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Deficit RS premašio 900 mil KM - Prerađivačka industrija imala najveće učešće u izvozu

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Kokliang/shutterstock.com)
Vrijednost robne razmjene Republike Srpske sa inostranstvom za deset mjeseci ove godine iznosila je 6,446 mlrd KM, a pandemija virusa korona srezala je i izvoz i uvoz te ostavila deficit veći od 900 mil KM.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, od ukupnog obima razmjene na izvoz otpada 2,77 mrd KM, a na uvoz robe iz inostranstva preostalih 3,676 mlrd KM.

- Izvoz je od januara do kraja oktobra ove godine smanjen za 8,7%, dok je uvoz smanjen za 7,8% u odnosu na isti period prošle godine - podaci su Zavoda za statistiku.

Statističari su izračunali da je spoljnotrgovinski deficit u ovom periodu iznosio nešto više od 906 mil KM, dok je pokrivenost uvoza izvozom bila 75,4%.

Posmatrano pojedinačno po mjesecima, pokrivenost uvoza izvozom u martu kada je zabilježen prvi slučaj korone u Srpskoj iznosila je 72,8%, u avgustu je pala na 68%, da bi u septembru dostigla 80,4%.

Podaci pokazuju da je prerađivačka industrija sa 2,36 mlrd KM imala najveće učešće u izvozu, a proizvodi iz tog sektora prednjačili su i u uvozu te je na domaće tržište za deset mjeseci uvezeno tih proizvoda vrijednosti nešto više od 3 mlrd KM.

Statistika pokazuje da je najviše robe Srpska plasirala u Hrvatsku i Italiju, dok se najviše uvozilo iz Srbije i Italije.

Portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević rekao je za Glas Srpske da su ovakvi podaci u robnoj razmjeni Srpske sa inostranstvom očekivani s obzirom na epidemiološku situaciju.

- Izvoz je direktno uslovljen potražnjom za domaćim proizvodima na nama najznačajnijim tržištima, a to su svakako evropske zemlje. S obzirom na to da niko ne može precizno reći do kada će sve ovo trajati, teško je prognozirati kakvi nas rezultati očekuju u narednom periodu. Na poslovanje privrede u Srpskoj ne utiče samo epidemiološka situacija kod nas, već i u zemljama partnerima, a mnoge od njih se ovih dana zaključavaju i uvode rigoroznije mjere što dodatno otežava poslovanje - rekao je Blagojević.

S druge strane, dodao je, teško je govoriti o generalnoj slici privrede u Srpskoj, imajući u vidu činjenicu da unutar jedne grane privrede firme koje izvoze na isto tržište nalaze se u različitoj situaciji, jer je njihovo poslovanje uslovljeno poslovanjem njihovih ino-partnera. Blagojević je podsjetio i da domaća preduzeća pritišće odsustvo velikog broja zaposlenih koji su zbog izolacije spriječeni da dolaze na posao, a sve to utiče na obim poslovanja i mogućnosti ispunjavanja dogovorenih poslovnih planova.

Plata

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku prosječna oktobarska plata nakon oporezivanja iznosila je 964 KM, što je u odnosu na isti mjesec lani nominalno više za 5,9, a realno za osam odsto.

Najviša prosječna plata nakon oporezivanja 1.451 KM isplaćena je u području finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja, dok je najniža od 664 KM isplaćena u sektoru građevinarstva.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.