Izvor: eKapija | Utorak, 24.11.2020.| 08:32
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Obnovljivi izvori energije štede regionu oko 3 mil EUR - Za energetsku stabilnost na Balkanu najvažnija saradnja

Ilustracija
Ilustracija (Foto: bibiphoto/shutterstock)
Saradnja je ključan pojam za zemlje Zapadnog Balkana, kada je riječ o energetskoj stabilnosti, rečeno je na panelu u okviru 20. Beogradskog ekonomskog foruma i istaknuta da ova inicijativa mora da potekne od vlada.

Njenom unapređenju u energetskom sektoru doprinose mnogobrojne inicijative iz EU, kao i IPA projekti, koji su od 2014. do ove godine vrijedni 3 mlrd EUR.

- Kada je u pitanju energetska bezbjednost, Balkan i EU se suočavaju sa sličnim izazovima. Od suštinske je važnosti da imamo prostup konkurentimi bezbijednim fondovima, a diverzifikacija projekata je važna da se prebrodi zavisnost od uzvoza - rekao je Iannis Maniatis, nekadašnji grčki ministar životne sredine.

On je posebno istakao južni gasni koridor, TAP (Transjadranski gasovod), rekavši da će njim zapadni Balkan postati tranzitna ruta Evropskoj uniji.

U kontektu saradnje naglasio je i da se do 2028. godine mora smanjiti emisija ugljen-dioksida, a međugranična saradnja na ovim pitanjima može pomoći da se ubrza u ovim naporima.

- Obnovljivi izvori energije štede regionu oko 3 mil EUR – napomenuo je.

Učesnici panela
Učesnici panela (Foto: Print screen )

Žužana Hargitai, regionalna direktorka za zapadni Balkan u EBRD navela je da su zemlje Zapadnog Balkana dio dvije važne agende: Zelene agende za Zapadni Balkan i ekonomskog-investicionog plana EU.

Osvrnula se na ugalj, rekavši da on nije nije jeftin i da je to potrebno demistifikovati, ali i napomenula da je gas važan u tranziciji od uglja ka zelenijoj budućnosti. Istakla je i da solarna energija postaje značajno jefitinija.

Sander van Rootselaar, zamjenik direktora za komunikacije kompanije Turkstream slaže se da je važno izbaciti ugalj iz upotrebe, te da fokus mora da bude na traženju čistijih alternativa. U tom duhu vidi prirodni i tečni gas.

- Mi snabdijevamo Tursku prirodnim gasom, a ograničene količine šaljemo Bugarskoj. Povećavamo napore da razvijemo infrastrukturu za prenos gasa - naveo je.

George Ioannou, izvršni direktor Energy Exchange Group zaključio je da se dugo čekalo na target model kada je riječ o električnoj energiji, ali da sada funkcioniše gotovo savršeno, te da je baza za interakciju na tržištu struje za zemlje Balkana i van njih.

Beogradski ekonomski forum održava se onlajn, 23. i 24. novembra.

Aleksandra Kekić
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.