Izvor: eKapija | Petak, 16.04.2010.| 10:47
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Veljko Barbieri održao Kulinarsku radionicu: Kušaj Hercegovinu

(Foto: b)

U okviru programa Sajma turizma Mostar 2010 na Međunarodnom sajmu gospodarstva u organizaciji Regionalne razvojne agencije REDAH i u suradnji s Udrugom Hercegovački STAP i projektom FIRMA, održana je radionica o tradicionalnoj hercegovačkoj kuhinji u funkciji razvoja turizma, na kojoj su predavači bili poznati književnik i kulinarski kanconijer Veljko Barbieri i hercegovački enolog Tihomir Prusina.

Radionica je održana 15. travnja 2010. godine na štandu Udruge „Hercegovački STAP“ na Međunarodnom sajmu gospodarstva i namijenjena je ugostiteljima, hotelijerima, kuharima i svim zainteresiranim turističkim djelatnicima.

Radionicu "Kulinarska radionica GASTRO Hercegovina: Tradicionalna kuhinja i turizam" je otvorio Ivan Jurilj, direktor REDAH-a, pri čemu je naglasio važnost ovakvih događaja u svrhu promocije i prepoznavanja Hercegovine kao turističke destinacije bogate kako kulturom i poviješću tako i iznimnom gastronomskom ponudom.

Jurilj je nakon uvodnog pozdrava sudionika pozvao poznatog kulinarskog stručnjaka Veljku Barbijerija da “isprovocira” čulo okusa brojnih sudionika radionice. Ovaj kulinarski kanconijer i veliki gurman je govorio o povijesti i ulozi kulinarstva Hercegovine kao i o njegovoj povezanosti sa sektorom turizma. Brojnim sudionicima je predstavio bogatu ponudu tradicionalnih hercegovačkih jela. Ugostitelji iz Hercegovine su pripremili jela koja okusom i mirisom dočaravaju duh tradicije ovog područja, a nalaze se u svakodnevnoj ponudi.

Nakon ovog rječitog gastro užitka riječ je preuzeo priznati hercegovački enolog Tihomir Prusina koji je sudionicima govorio o specifičnostima enoloških elemenata i njihovom odnosu sa gastronomskom ponudom.

Po završetku ovog “provociranja” čula sudionici su imali priliku kušati mnogobrojne delicije i vina poznatih hercegovačkih ugostitelja koji su pripremali jela u okviru radionice: restoran „Udovice“ kod Mostara , hotel „Hum“ iz Ljubuškog, hotel „Brotnjo“ iz Čitluka, Seosko gospodarstvo „Marića Gaj“ iz Gruda, hotel „Adria Ski“ iz Kupresa, Sušionica pršuta „Bura“, te „Hercegovačkog STAP“.

REDAH organiziranjem ovih radionica nastoji podignuti svijesti ugostitelja i turističkih djelatnika o značaju izvorne gastronomske ponude za kreiranje uvjeta za promociju hercegovačke kuhinje kao dijela ukupnog doživljaja Hercegovine kao turističke mikro destinacije.

S obzirom da se u sadašnjoj gastronomskoj ponudi u turističkim i ugostiteljskim objektima Hercegovine rijetko mogu naći tradicionalna, tipična i autohtona jela ovog područja ova radionica je dobra prilika za promociju značaja gastronomske ponude u razvoju turističkog proizvoda.

"Ova radionica je prva u nizu aktivnosti koje će REDAH u suradnji sa svojim partnerima organizirati u cilju kreiranja standardiziranog hercegovačkog menija i njegove zaštite", naglasio je Jurilj.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.