NavMenu

Predstavljen projekt dualnog obrazovanja u visokoškolskim institucijama - Implementacija predviđena do početka 2023.

Izvor: Večernji list Ponedjeljak, 23.11.2020. 12:09
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: nd3000/shutterstock.com)Ilustracija
Na Fakultetu strojarstva računarstva i elektrotehnike Sveučilišta u Mostaru (SUM) održana je radionica o temi dualnog obrazovanja te je predstavljanjen projekt DualSci.

- Jačanje kapaciteta za provedbu dualnog obrazovanja u visokom obrazovanju u Bosni i Hercegovini, odnosno Strengthening capacities for the implementation of dual education in BH higher education/DUALSCI, naziv je ERASMUS+ projekta kojem je cilj implementirati dualno obrazovanje u Bosni i Hercegovini - priopćeno je iz mostarskog Sveučilišta.

Partneri u projektu su visokoškolske institucije iz Austrije, Njemačke i Španjolske koje će, kako je istaknuto, prenijeti znanja, prakse i ekspertize visokoškolskim institucijama u Bosni i Hercegovini uključujući Sveučilište u Mostaru, Univerzitet u Zenici, Univerzitet u Sarajevu i Univerzitet u Istočnom Sarajevu.

Cilj projekta je da svako sveučilište razvije model dualnog obrazovanja te doprinese razvoju zakonskih okvira i akreditaciji novih dualnih studija.

Na ovaj način, kako je naglašeno, poboljšat će se kompetencije studenata u Bosni i Hercegovini te povećati suradnja s privredom i brojnim tvrtkama. Također, smanjit će se broj nezaposlenih studenata i skratiti vrijeme između završetka studija i početka rada. Projekt traje od 15. oktobra 2020. do 14. januara 2023. godine.

Na online prezentaciji sudjelovalo je više od 20 tvrtki čiji su predstavnici aktivno sudjelovali u razgovoru i diskusiji o ovom specifičnom modelu dualnog obrazovanja, navode iz SUM-a.

- Vrijednost ovakvih projekata koji uveliko pomažu razvoju kako Fakulteta tako i Sveučilišta, jeste u povećanju suradnje s privredom i ostalim visokoškolskim institucijama u BiH, ali i u Evropi. To puno znači za internacionalizaciju i Fakulteta i Sveučilišta. Osim toga, imamo priliku usvojiti te implementirati znanja i iskustva partnera iz Evrope kod kojih je dualno obrazovanje odavno standardan i provjereno učinkovit način školovanja - zaključio je dekan Fakulteta strojarstva, računarstva i elektrotehnike Sveučilišta u Mostaru Željko Stojkić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Zdravstvo

Šta znače česti ružni snovi

Riječ je o važnom otkriću budući da su loši snovi do sada najprije dovođeni u vezu sa psihičkim stanjima. Parkinsonova bolest, rani znaci otkrivanja i bolje šanse za liječenje su veliki izazov za naučnike, a zahvaljujući istraživačima sa University of Birmingham sada postoje preliminarni dokazi da bi učestali ili svakodnevni loši snovi mogli biti rani znak oboljenja. Važno otkriće: Parkinsonova bolest i učestale noćne more

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.