NavMenu

Čatamska ostrva - jedino mjesto gdje cvjeta turizam uprkos koroni

Izvor: B92 Ponedjeljak, 23.11.2020. 13:49
Komentari
Podeli

Ilustracija (Foto: De Visu/shutterstock.com)Ilustracija
Mjesta koja uglavnom žive od turizma, u velikim su problemima zbog pandemije koronavirusa i svega što ona nosi. Međutim, na jednoj lokaciji sve je rezervisano do juna 2021. godine.

Čatamska ostrva, arhipelag u Tihom okeanu, udaljena su oko 800 km od Novog Zelanda. Ujedno, potpadaju pod jurisdikciju upravo te države. Zbog udaljenosti od kopna, nisu baš bili uvijek prvi izbor turistima, ali sada, kako kažu za BBC, tamošnji ugostitelji moraju da odbijaju rezervacije jer su naprosto pretrpani.

U nekoj standardnoj sezoni, ovo mjesto uglavnom privuče oko 2.000 turista. Čatam i Pit, jedina dva naseljena ostrva, ukupno imaju oko 700 stanovnika, a kako sami priznaju, nisu navikli na ovoliku navalu.

- Uglavnom nema mlađih gostiju, zbog toga što ovdje smještaj nije jeftin, a nema ni barova na plaži ili sličnih mjesta koje privlače mlađu populaciju - kaže za BBC Džeki Gurden, turistički menadžer ostrva.

Kako je objasnila, kada su granice zatvorene usljed pandemije kovida 19, Čatamska ostrva postala su naprasno jedna od omiljenih destinacija Novozelanđana. Sve ukupno, procjenjuje ona, samo oko 150 kreveta postoji u hotelima i pansionima, dok ostatak "drže" privatni smještaji.

Svega nekoliko letova nedjeljno ide do Čatamskih ostrva, jer ih samo jedna aviokompanija - Er Čatams - uvrstila u svoju standardnu rutu. Sve je rezervisano do juna 2021. godine, a Gurden je izjavila kako se ne sjeća ovakve situacije, odnosno da "čak ni za sebe ne može da nađe sobu".

Stanovnici ostrva Pit vole da kažu kako je to "prvo naseljeno mjesto sa kog može svakoga dana da se vidi zalazak sunca", a na ostrvima živi i veoma egzotičan životinjski svijet - neke od najrjeđih ptica na svijetu, razna kopneno-vodena stvorenja, ali i najmanji pingvin - "mali plavi pingvin".

Čatamska ostrva, inače, dobijaju i olakšice od Novog Zelanda kako bi se pospješilo razvijanje turizma. Tako turističke agencije poklanjaju 25 dolara svakom gostu na ostrvu, a vlada taj novac ulaže u dalji razvoj infrastrukture.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Tehnički remont Bratunac planira da razvije softver za dronove

Kompanija Tehnički remont Bratunac (TRB) planira da razvije softverske algoritme koji se koriste za upravljanje dronovima. Dronovi koji se koriste u vojne svrhe su ovih dana nakratko dospjeli u fokus javnosti nakon što je ministar odbrane u Savjetu ministara BiH Zukan Helez izjavio da će namjenska industrija u BiH proizvoditi dronove "samoubice". Direktor TRB-a iz Bratunca Slaven Ristić, komentarišući Helezovu izjavu, rekao je da

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.