NavMenu

Vlada FBiH: Odobrena izgradnja deset elektroenergetskih objekta

Izvor: eKapija Četvrtak, 15.04.2010. 14:05
Komentari
Podeli

Vlada FBiH je na svojoj zadnjoj sjednici donijela odluke da se krene u izgradnju dvije termo, dvije hidroelektrane, jedne crpne hidroelektrane i pet vjetroelektrana, što je nastavak aktivnosti oko pripreme i izgradnje elektroenergetskih objekata u FBiH.

Tako je Elektroprivredi BiH dana saglasnost za poduzimanje aktivnosti na pripremi i izgradnji RiTE Bugojno i TE Kakanj, hidroelektrana na rijeci Sani i vjetroelektrana 1 i 2 Podveležje s tim što bi se, kako je istaknuto iz Vlade, hidro i vjetroelektrane finansirale vlastitim sredstvima i putem kredita, dok je finansiranje izgradnje termoelektrana predviđeno po modelu zajedničkog ulaganja Elektroprivrede sa strateškim partnerima.

Radi se o kompanijama koje će biti odabrane putem međunarodnog javnog poziva, istaknuli su iz Vlade.

Elektroprivredi HZ HB je dana saglasnost da krene s priprema i realizacijom izgradnje crpne hidroelektrane (CHE) Kablić i vjetroelektrana Borova glava, Poklečani i Velika Vlajna, a svi objekti će biti finansirani vlastitim i kreditnim sredstvima o čemu Elektroprivreda tek treba da sačini finansijski plan.

Vlada je na svojoj zadnjoj sjednici izmijenila i dopunila četiri ranije donesene odluke o pripremi i izgradnji RiTE Banovići, RiTE Kongora, TE Kakanj i TE Tuzla, a izmjene se odnosi se na obavezu strateškog partnera da osigura finansiranje projekta kroz ugovor o dugoročnom preuzimanju električne energije bez formiranja zajedničkog privrednog društva sa nosiocima aktivnosti pripreme izgradnje ovih elektrana - Rudnik Banovići, Elektroprivreda HZ HB i Elektroprivreda BiH.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.