NavMenu

Oporavak privrede gubi tempo - Realizacija ugovora sa ino-partnerima upitna zbog velikog broja radnika u izolaciji

Izvor: Glas Srpske Nedjelja, 22.11.2020. 12:38
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Dmitry Kalinovsky/shutterstock.com)Ilustracija
Oporavak domaće privrede, koja je izdržala prvi udar pandemije, gubi tempo jer je novi talas krize zatekao preduzeća u veoma iscrpljenom stanju, a zbog velikog broja radnika u izolaciji realizacija ugovora sa ino-partnerima mogla bi biti dovedena u pitanje.

Da oporavak privrede na globalnom nivou ne teče planiranom dinamikom, upozorili su iz Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) naglasivši da postoje znaci da se gubi tempo oporavka u zemljama u kojima se ponovo ubrzava širenje zaraze. U MMF-u navode da je svjetski oporavak neujednačen i upozoravaju da bi kriza mogla ostaviti duboke i nejednake ožiljke na svjetskoj privredi. Ističu da je predstojeći put ekonomskog oporavka "težak i sklon nazadovanju", a prognoziraju i pad svjetske privrede za 4,4% u ovoj godini.

Izvršni direktor Udruženja ekonomista RS SWOT Saša Grabovac rekao je za Glas Srpske da se globalni pokazatelji u smislu trendova mogu projektovati i na Republiku Srpsku.

- Kad pandemija bukne i situacija se destabilizuje, to direktno utiče na oporavak privrede kako u svijetu, tako i kod nas. Možemo očekivati slabije rezultate za ovaj posljednji kvartal jer imamo intenzivno povećanje broja oboljelih. Sve to je dovelo do pada investicija i lične potrošnje, tako da nas na kraju ovog kvartala očekuje ponovo pad - rekao je Grabovac.

Komentarišući prognozirani pad svjetske privrede od oko 4,4%, Grabovac kaže da ovaj podatak "sakriva" činjenicu da će pad privrede u nekim zemljama biti i dvocifren.

- Zemlje u kojima je turizam imao veliki udio u bruto domaćem proizvodu sigurno će imati veći pad, a isto tako se može očekivati da, kada dođe do stabilizacije, te zemlje prve isplivaju iz krize. S druge strane, Kina i neke druge azijske zemlje imaju dosta manji pad pa možda čak ostvare i neki manji rast privrede u ovom uslovima - pojasnio je Grabovac naglasivši da zbirni pokazatelj ne daje pravu sliku.

Govoreći o položaju Srpske i BiH između te dvije krajnosti, Grabovac ističe da će se pad domaće privrede uklopiti u svjetski prosjek.

Da je situacija i te kako nestabilna i neizvjesna, upozorio je i direktor Privredne komore RS Pero Ćorić naglasivši da se domaća privreda bori da završi ovu godinu.

- Prognoze MMF-a nisu nimalo ohrabrujuće jer korona uzima sve više maha. Zabrinutost privrednika je daleko veća nego na početku pandemije. Preduzeća su iscrpljena, a svako novo zaduživanje je rizik i postoji strah da usljed krize firme neće moći da ispoštuju dogovorene poslove - rekao je Ćorić.

Automobilska industrija

Pero Ćorić je rekao da se autoindustrija u EU daleko brže oporavlja nego što se pretpostavljalo, te da se to pozitivno odražava i na domaća preduzeća koja posluju u tom sektoru.

- To je ohrabrujući podatak, ali je veliki izazov sačuvati zdravlje radnika i zadržati nivo proizvodnje - rekao je Ćorić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Dodik: Do kraja godine građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se nada da će do kraja godine biti dobijena građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju. - Mislim da ćemo do kraja godine uspjeti svi zajedničkim naporima da dođemo do građevinske dozvole za izgradnju aerodroma u Trebinju. To je zajednički projekat koji podržava i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić - rekao je Dodik prilikom obilaska sajma privrede u Mostaru. Vučić

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.