Izvor: Gradnja.rs | Petak, 20.11.2020.| 14:30
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Island investira milione u infrastrukturu da bi poboljšao turističku ponudu u budućnosti

(Foto: Pixabay.com/David Mark)
Vrijeme u kojem turistička putovanja takoreći ne postoje, Island koristi kako bi izvršio neka značajna unapređenja u turističkoj infrastrukturi. Tako je islandska vlada odlučila da uloži više od 12 mil USD u poboljšanje puteva, očuvanje popularnih lokaliteta i obnovu objekata u nacionalnim parkovima, piše The New York Times.

Prije pandemije, zemlja je postala pravi primjer prekomjernog turizma. Između 2013. i 2017. godine Island je postao turistički hit i rado viđeno mjesto za provođenje godišnjih odmora. Živopisne fotografije njegovih vodopada, vulkana i sumpornih laguna širili su se Instagramom poput požara privlačeći sve veći i veći broj turista.

U 2018. godini, Island je imao rekordnih 2,3 miliona posjetilaca – otprilike šest puta više od broja ljudi koji žive na ovom ostrvu. U 2010. godini zemlju je posjetilo manje od 500.000 ljudi.

Paradoksalno, pandemija koronavirusa daje Islandu šansu da se oporavi od turizma.

Nagla popularnost Islanda imala je svoju cijenu. Zemlja je bila prisiljena da zatvori kanjon Fjadrargljufur nakon što je Justin Bieber tamo snimio muzički spot, što je pokrenulo lavinu turista pa je šteta po životnu sredinu postala neizbježna. Ovaj kanjon na jugu Islanda, otprilike 70 km od crnih pjeskovitih plaža Vik, je od 2019. otvoren samo pet nedelja tokom godine zbog zaštite lokacije.

Island je išao toliko daleko da je razmatrao ograničenja broja posjetilaca ili uvođenje turističkih taksi kako bi suzbio potražnju. Paradoksalno, pandemija daje Islandu šansu da se oporavi.

Najnovija turistička ulaganja imaju dva cilja: olakšati smještaj većeg broja posjetilaca i očuvanje i zaštitu svojih najpopularnijih lokaliteta.

Island radi na tome da se njegove najpoznatije atrakcije "neće upropastiti kada se posjetioci vrate", rekao je Skarphedinn Berg Steinarsson, generalni direktor islandske turističke zajednice, za New York Times.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.