NavMenu

Inženjeri tehničke struke pronašli novi način zapošljavanja u oblasti energijskog certificiranja i obavljanja energijskih audita zgrada

Izvor: m-kvadrat Petak, 20.11.2020. 11:12
Komentari
Podeli
(Foto: NicoElNino/shutterstock.com)
U toku je onlajn Program obuke osposobljavanja u oblasti energijskog certificiranja i obavljanja energijskih audita zgrada sa jednostavnim tehničkim sistemima (MODUL 1) kao i sa složenim tehničkim sistemima (MODUL 2) za inžinjere arhitekture i elektrotehnike.

Kao jedan od odgovora na COVID-19 nLogic Advisory je prepoznao mogućnost proširenja portfelja djelovanja inženjera tehničke struke, te dobio ovlaštenje Federalnog ministarstva prostornog uređenja da provodi Programe obuke i usavršavanje inženjera mašinske, elektro, arhitektonske i građevinske struke.

Pohađanjem i završavanjem ovih obuka, pomenuti inženjeri će proširiti svoja djelovanja u područjima energijske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, te pružati inženjerske usluge kroz izradu zakonskim propisanih obaveza.

Predavači na svim Programima obuke su stručnjaci iz oblasti arhitekture, građevinarstva, mašinstva i elektrotehnike, odnosno iskusni projektanti i stručnjaci koji iza sebe imaju mnoštvo uspješno realizovanih projekata, energijskih audita i certifikata, te su priznati eksperti u oblastima energijske efikasnosti i obnovljivih izvora energije u BiH i šire.

- Trenutno MODUL 1 i MODUL 2 pohađa preko trideset polaznika, a odlukom Federalnog ministarstva prostornog uređenja Program obuke se realizuje u potpunosti online, a sve u cilju zaštite zdravlja polaznika obuke kao i predavača - navodi Zina Jusić, voditeljica odjela edukacije u nLogic Advisory.


Kandidati koji uspješno završe Program osposobljavanja stiču Uvjerenje o uspješno završenom Programu osposobljavanja čime se kvalifikuje kao stručno lice koje vrši energijske audite i/ili energetsko certificiranje zgrada sa jednostavnim odnosno složenim tehničkim sistemima i ulazi u registar ovlaštenih auditora i certifikatora.

Sve navedene aktivnosti propisane su Zakonom o energijskoj efikasnosti u FBiH odnosno pratećim uredbama i pravilnicima, kao i kantonalnim zakonima o prostornom uređenju.

Putem web stranice www.nlogic.ba biće objavljeni i uskoro novi termini za Program obuke.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.