Izvor: eKapija | Petak, 20.11.2020.| 10:39
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Spreman projekat rekonstrukcije dvorca Lothara von Berksa u sklopu Starog grada Ostrožac u Cazinu

(Foto: YouTube/screenshot)
Grad Cazin pokrenuo je proceduru izrade projektne dokumentacije za obnovu dvorca Lothara von Berksa u sastavu nacionalnog spomenika Stari grad Ostrožac. Nakon provedene procedure javnih nabavki, izrada projekta je povjerena preduzeću Ecoplan iz Mostara kao jednom od najpoznatijih preduzeća u oblasti projektovanja zaštite i konzervacije nacionalnih spomenika, saopćeno je na sajtu grada.

- Tokom izrade ovog projekta izvršena je statička analiza konstrukcije dvorca i Sahat kule, provedena su geotehnička ispitivanja tla i temelja objekta i urađen detaljan katastar oštećenja. Osim toga, izvršeno je čišćenje unutrašnjosti dvorca od obrušenih dijelova konstrukcije i uklanjanje vegetacije koja je bila zahvatila velik dio vanjskih zidova. Ovi radovi su omogućili detaljan uvid u stanje svih dijelova objekta i snimanje oštećenja, te su zaustavili štetno i razarajuće djelovanje vegetacije na zidove dvorca i Sahat kule - ističe Suad Rošić, šef Službe za upravljanje razvojem Grada Cazina.

Na temelju provedenih istraživanja stručni tim projektanata je, pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika u sastavu Federalnog ministarstva kulture i sporta, uradio detaljan projekat sanacije, zaštite i konzervacije dvorca Lothara von Berksa, sahat kule i pripadajućih bedemskih zidova.

Projekat je prošao proceduru obavezne revizije, tako da sada Grad Cazin raspolaže sa kompletnom investiciono-tehničkom dokumentacijom koja omogućuje izvođenje radova na dvorcu Lothara von Berksa.

- Jedno od strateških opredjeljenja Grada Cazina je očuvano kulturno-historijsko naslijeđe, a Stari grad Ostrožac kao najveći, najočuvaniji i najatraktivniji stari grad na ovim prostorima osim kulturno-historijske vrijednosti ima i velik razvojni potencijal. Mi smo svjesni tog potencijala i zbog toga smo pokrenuli aktivnosti pripreme investiciono-tehničke dokumentacije kako bi mogli pribaviti potrebna odobrenja i vršiti dalja ulaganja u njegovu obnovu. S obzirom na veliku vrijednost radova trenutno smo u fazi apliciranja prema određenim donatorima kako bi zatvorili cjelokupnu finansijsku konstrukciju obnove dvorca, a prve rezultate tih aplikacija očekujemo već naredne godine - ističe gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.