Izvor: Nezavisne novine | Petak, 20.11.2020.| 08:37
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Spajanje istočnog i zapadnog tranzita u Banjaluci do 20. decembra

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Studio Peace/shutterstock.com)
Prema trenutnom stanju izvedenih radova na gradilištu i ako budu povoljne vremenske prilike, Ulica Ivana Gorana Kovačića u Banjaluci, poveznica kružnih tokova kod Lesnine i Centruma, trebalo bi da bude završena i u funkciji do 20. decembra, potvrdili su za Nezavisne u preduzeću Putevi RS, koje sprovodi ovaj projekat.

Dodali su da su sanacija i proširenje Ulice Ivana Gorana Kovačića počeli početkom septembra, te da je predviđeni rok za izgradnju 210 kalendarskih dana.

- Dodatnim angažovanjem izvođača radova na gradilištu znatno je ubrzana dinamika izvođenja radova, ali do zastoja u izvođenju radova došlo je iz više razloga - naveli su u Putevima RS.

Kako su ranije Nezavisne pisale, ova saobraćajnica je trebalo da bude završena do 15. novembra.

- Zbog nepovoljnih vremenskih prilika nekoliko dana nije bilo moguće izvoditi bilo kakve aktivnosti na gradilištu, te zbog virusa korona nekoliko ključnih radnika je bilo odsutno s posla, zbog čega je čak mijenjana tehnologija izvođenja radova - objasnili su u ovom preduzeću.

Radovi u Ulici Ivana Gorana Kovačića obuhvataju izgradnju saobraćajnice sa po dvije saobraćajne trake u oba smjera do hotela Golden Card.

- Za pješački saobraćaj biće izgrađene pješačke staze obostrano cijelom dužinom ulice, dok će biciklistički saobraćaj biti riješen izgradnjom biciklističke staze sa desne strane ulice do raskrsnice kod hotela Golden Card - rekli su ranije u ovom preduzeću.

Slaviša Sandić, načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve, rekao je ranije da je izveden značajan dio predviđenih radova, uključujući i izgradnju potpornog zida uz saobraćajnicu, koja će po rekonstrukciji u njenom najvećem dijelu biti proširena na četiri trake, uz obostrane pješačke staze.

U Odjeljenju za saobraćaj i puteve ranije su istakli da je od velike važnosti da ova saobraćajnica bude što prije završena kako bi cijelo ovo veliko saobraćajno čvorište bilo rekonstruisano.

- Izgradnjom kružnog toka kod Lesnine, uklanjanjem semaforske signalizacije i proširenjem Ulice Ivana Gorana Kovačića znatno će biti rasterećen i ubrzan saobraćaj u ovom dijelu grada, a nova saobraćajnica predstavljaće svojevrsni spoj istočnog i zapadnog tranzita - kazali su ranije iz ovog odjeljenja.

Vlada RS je u novembru prošle godine donijela odluku o izdvajanju 2 mil KM za izgradnju, odnosno proširenje Ulice Ivana Gorana Kovačića u naselju Rosulje.

Izvođač radova na ovom projektu je Niskogradnja iz Laktaša.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.