Izvor: eKapija+ | Četvrtak, 19.11.2020.| 13:38
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Firma Grizelj razvila sistem za čuvanje i transport vakcina na izrazito niskim temperaturama

(Foto: Grizelj Sarajevo)
Svaka roba ima svoje specifičnosti transporta i čuvanja pa i vakcine. Najavljena vakcina farmaceutskih kompanija Pfizer iz SAD-a i BioNTech iz Njemačke za COVID-19 je specifična što se mora čuvati na temperaturi na -80°C i transportovati na temperaturi od -80°C u hladnom lancu, kaže za eKapiju Tomislav Grizelj, vlasnik firme Grizelj, koja je razvila sistem za transport vakcina na ovim temperaturama.

- Firma Grizelj spremno dočekuje vakcine za COVID-19, jer imamo razvijenu namjensku opremu i sisteme za transport svih vrst vakcina kapaciteta 5 do 100 litara, temperature do -80 °C - kaže Grizelj.

Specifičnost transportnog sistema Gricing firme Grizelj je u tome da u njihovim transportnim kontejnerima vakcina može biti privremeno (i neograničeno) čuvana, jer je sistem koncipiran da se kontejner može u eksploataciji podhlađivati i održavati temperatura od -80 °C.

Transportni kontejneri iz sistema Gricing moraju se transportovati u namjenskim vozilima koji zadovoljavaju kriterijume ADR-a za transport tehničkih gasova.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.