NavMenu

EU daje 2,6 mil EUR za implementaciju projekta "Obrazovanje za zapošljavanje" - BiH želi da se pridruži Evropskoj mreži za cjeloživotno planiranje karijere

Izvor: Nezavisne novine Četvrtak, 19.11.2020. 09:01
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: nd3000/shutterstock.com)Ilustracija
Evropska unija osigurala je 2,6 mil EUR kako bi pomogla vlastima u BiH u poboljšanju kapaciteta i struktura u planiranju obrazovnog procesa i unapredila kvalitet obrazovnih rezultata kroz projekt "Obrazovanje za zapošljavanje" koji je predstavljen u srijedu, 18. novembra, online.

Istaknuto je da će se projekt osvrnuti na postojeće nedostatke, posebno na neusklađenost sistema obrazovanja i osposobljavanja s potrebama tržišta rada i ukazati na načine njihovog rješavanja kroz razvoj modernih usluga cjeloživotnog profesionalnog usmjeravanja, zatim boljim visokim obrazovanjem i stručnim obrazovanjem i obukom.

Da bi se olakšao prelaz od obrazovanja do radnog mjesta, navedeno je da moraju biti poboljšane politike karijernog usmjeravanja. Prema iskustvu evropskih zemalja, odgovarajuća politika karijernog usmjeravanja može utjecati na planiranje upisne politike i smanjiti stopu nezaposlenosti.

Neke od zemalja zapadnog Balkana pridružile su se Evropskoj mreži za cjeloživotno planiranje karijere, što BiH planira učiniti.

Projekat će, takođe, pomoći u razvoju novih studijskih programa i kurikuluma za učiteljske fakultete zasnovane na ishodima učenja, koji će uključivati moderne nastavne metodologije i ključne kompetencije u skladu sa usvojenim kvalifikacijama i profesionalnim standardima za nastavnike.

Pomoćnik ministrice za obrazovanje Ministarstva civilnih poslova BiH Adnan Husić izjavio je da jučerašnji sastanak znači i zvanično otpočinjanje implementacije navedenog projekta u trajanju od 30 mjeseci.

- Na projektni zadatak saglasnost su dale sve obrazovne vlasti u Bosni i Hercegovini, te da bi se njegova implementacija trebala odvijati kroz četiri komponente: prelazak sa obrazovanja na rad; osiguranje kvaliteta visokog obrazovanja; reformu inicijalnog obrazovanja nastavnika, te razvoj ljudskih resursa u obrazovnom sektoru - rekao je Husić.

Šef Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Delegacije EU u BiH Gianluca Vannini izrazio je zadovoljstvo što danas uime Evropske unije najavljuje otvaranje tog projekta koji će se baviti vrlo relevantnim oblastima obrazovanja u BiH, posebno reformom obrazovanja nastavnika i razvojem modela za praćenje napretka reformskih procesa baziranog na eksternim evaluacijama obrazovnih sistema kroz međunarodna testiranja učenika kao što su PISA, PIRLS i TIMMS.

- Kada su početkom ove godine objavljeni PISA rezultati učenika iz Bosne i Hercegovine, pokazalo se da treba uložiti znatan napor kako bi se ovi rezultati podigli na nivo prosjeka EU - naglasio je Vannini.

Projekt "Obrazovanje za zapošljavanje" pomoći će jačanju kapaciteta osoblja u ministarstvima obrazovanja u BiH, agencijama, pedagoškim institutima i školama da redovno procjenjuju situaciju u obrazovnom sektoru i koriste rezultate te procjene za istraživanje i planiranje obrazovnih politika.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.05.2024.  |  IT, Telekomunikacije

Smjena na čelu BH Telecoma zbog sukoba interesa? - Raspisan konkurs za novog generalnog direktora

Poslije najnovije saglasnosti Vlade FBiH za nova imenovanja članova Nadzornog odbora Dioničkog društva BH Telecom Sarajevo, o čemu je pisala i eKapija, danas je na sajtu BH Telecoma Sarajevo raspisan i javni konkurs za izbor i imenovanje generalnog direktora. Kako se može vidjeti na zvaničnoj stranici Telecoma, zainteresovani za ovu poziciju mogu se prijaviti na konkurs u roku od 14 dana od današnje objave. Podsjećamo, funkciju v.d.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.