NavMenu

SAD odobrile Boingu 737 Max da ponovo leti

Izvor: Beta/AFP Četvrtak, 19.11.2020. 07:43
Komentari
Podeli
(Foto: Perfect Gui/shutterstock.com)
SAD su u srijedu, 18. novembra, odobrile Boeingu 737 Maks da ponovo leti, gotovo dvije godine od kada su te letjelice prizemljene posle dvije nesreće u razmaku od pet mjeseci u kojima je poginulo 346 ljudi.

Američka Savezna agencija za avijaciju (FAA), vazduhoplovno regulatorno tijelo u SAD, navela je u svom saopštenju da je odobrenje dato posle "sveobuhvatnog i metodičnog" procesa ispitivanja od 20 mjeseci.

Više modifikacija treba da se sprovede letjelicama prije nego što budu mogle ponovo da počnu da lete.

FAA je navela da još treba da odobri potrebnu obuku za pilote prije nego što ponovo počnu da lete avionima Boeing 737 Maks nad američkim nebom.

Kompanije takođe treba da sprovedu radove održavanja na avionima prikovanim na aerodromima više od 20 mjeseci. Što se tiče aviona koji su uskladišteni kod Boinga njih treba da ispita inspektor FAA pijre nego što budu poslati klijentima.

Avioni Boeing 737 Maks prizemljeni su širom svijeta u martu 2019. godine posle udesa aviona Etiopian Airlines. Taj udes desio se manje od pet pjeseci od udesa drugog aviona Maks indonežanske aviokomnpanije Lion Air. Ukupno 346 putnika i članova posade na oba aviona je poginulo.

Šef FAA Stiven Dikson ju;e je potpisao naređenje kojim se poništava odluka o prizemljenju letjelice. Američke aviokompanije će moći da lete avionima Maks kada Boeing ažurira softver i kompjutere na svakom avionu i piloti prođu obuku na simulatorima letenja.

Aviokompanija American Airlines je već predvidela let krajem decembra.

Avion 737 Maks neće odmah da se vrati da leti u svetu, pošto su vlasti za civilnu avijaciju drugih zemalja odlučile da izdaju svoje odvojene potvrde za letenje.

FAA je naveo da je odluka o dozvoli za letenje doneta u saradnji sa regulatornim telima za bezbednost u vazdušnom saobraćaju širom sveta. Ta tela su ukazala da će im promene dizajna, zajedno sa promenama procedura za posadu i pojačana obuka dati poverenje da potvrde da su leteleice bezbedne u njihovim zemljama i regionima.


Boing je u saopštenju naveo da ova odluka američkih vazduzhoplovnih vlasti predstasvlja "važnu etapu", i naveo da je spreman da sarađuje sa regulatornim telima širom sveta da se obezbedi brzo vraćanje aviona u rad.

Boing 737 Maks se vraća u sektor pogođen punom snagom pandemojom korona virusa.

Sa aviokompanijama koje imaju finansijske teškoće i saobraćajem u zastoju Boing je izbugio ukupno 393 narudžbina za letelice u prvih deset meseci ove godine. Boing će ipak nastaviti sa isporukama, što će mu omogućiti da bude plaćen i da napuni svoje kase.

Proizvođač sa sedištem u Sijetlu trenutno u skladištu ima 450 letelica.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.