NavMenu

Bh. energetski sektor imun na krizu investicija

Izvor: eKapija Srijeda, 14.04.2010. 13:46
Komentari
Podeli

Elektroenergetski sektor u BiH nije direktno osjetio negativan utjecaj globalne ekonomske krize, pa se prema predviđanjima Direkcije za ekonomsko planiranje (DEP) očekuje da će i u ovoj godini nastaviti svoj pozitivan doprinos bh. ekonomiji i u određenoj mjeri ublažiti pad industrijske proizvodnje koji je evidentiran u 2009.

Prema predviđanjima DEP-a očekuje se da će bh. elektroenergetski sektor imati trend rasta od 10 posto.

U dokumentu Ekonomski i fiskalni program 2010. - 2012. koji su izradili stručnjaci iz nadležnih institucija BiH stoji da iako proizvodni kapaciteti u energetskom sektoru dugoročno iziskuju značajnija investiciona ulaganja u 2010. ovaj sektor neće osjetiti značajniju krizu investicija koja je već pogodila druge sektore.

"Jedan od dodatnih razloga za pozitivna očekivanja je i sama struktura elektroenergetskog sektora u BiH, koju pored preduzeća za proizvodnju električne energije sačinjavaju i rudnici uglja u BiH koji omogućuju nesmetanu proizvodnju električne energije kako za potrebe domaćeg tržišta, tako i za izvoz", navodi se u ovom dokumentu.

Predviđa se da će se izgradnja novih elektroenergetskih kapaciteta od 2011.-2012. godine na osnovu Studije energetskog sektora u BiH u velikoj mjeri poboljšati proizvodnju i efikasnost čitavog energetskog sektora.

Projekcije za iduće dvije godine također pokazuju da će da će se trend oporavka elektroenergetskog sektora najznačajnije osjetiti kroz izvoz struje, kao što je to bio slučaj u 2008. godini kada je stopa rasta izvoza električne energije iznosila skoro 50 posto.

Zbog smanjenja potrošnje struje u industrijskim postrojenjima u BiH koja su u 2009. u velikoj mjeri bila pogođena globalnom ekonomskom krizom u ovoj godini očekuje se određen oporavak i rast izvoza struje od 12 posto.

"I dok je očekivana stopa rasta izvoza električne energiju tokom 2011. na nivou prethodnih godina i iznosi oko 15%, u 2012. godine očekuje se povećanje stope rasta izvoza od preko 20% zahvaljujući prije svega pokretanju TE Stanari koja se isključivo bavi međunarodnom trgovinom električne energije" , navodi se u dokumentu Ekonomski i fisklani program 2010. -2012.

D.Kozina

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Spreman novac za Vidikovac iznad Trebinja, raspisan i tender za izvođača radova

Gostujući u jutarnjem programu Herceg televizije, gradonačelnik Grada Trebinja, Mirko Ćurić govorio je o raznim temama, među kojima su i projekti značajni za ovaj grad. Ćurić je istakao da je u planu izgradnja vidikovca iznad Trebinja, što će sigurno biti turistička atrakcija. Dodao je da turisti iz godine u godinu žele da vide nešto novo, a Grad Trebinje će nastojati da im to i pruži. - Spremna je projektna dokumentacija za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.