NavMenu

Zašto su banane uvijek broj 1 kad ih važete u marketu?

Izvor: Nezavisne novine Četvrtak, 19.11.2020. 07:47
Komentari
Podeli
(Foto: Leyla Ismet/shutterstock.com)
I sami ste primijetili da se određeni proizvodi u marketima raspoređuju po ustaljenim pravilima, to nije ništa slučajno.

A slično je i sa oznakama i naljepnicama na samoj robi.

Kako to onda da baš banane budu broj 1 na elektronskoj vagi dok važete voće u marketu? Da li se radi o još jednom triku trgovaca koji vas mame da određeno voće kupite ili ne.

Kako se uopšte vrši označavanje proizvoda?

Kako saznaje Telegraf, u ovom slučaju nije riječ ni o kakvoj caki trgovaca i da je razlog isključivo tehničke prirode.

Banane su, najviše tražen proizvod, i kako bi se olakšao proces mjerenja na vagi trgovci joj najčešće dodjeljuju broj 1. Za ostale artikle šifre se dobijaju tako da kako se pojavi novi proizvod, tako dobije prvu sljedeću šifru.

- Ne postoji neki određeni pravilnik na programu svježeg voća i povrća koji bi bio usmjeren u tom smislu na kupca a koji definiše označavanje. Ono što jeste praksa u radu trgovaca jeste da su najprodavaniji proizvodi ili oni koji se najčešće kupuju budu obilježeni na prvim pozicijama, ukoliko je to digitalna stranica, onda se postavlja na prvu stranicu kako bi potrošačima bili najuočljivi - kaže za Telegraf Biznis Generalni sekretar Udruženja Privredne komore Srbije za trgovinu Žarko Malinović.

U suštini to se radi kako bi se ubrzala prodaja, ističe on.

U prilog tome ide činjenica da su u istraživanja o ponašanju potrošača pokazala to je da je potrošačima jako važno da obave kupovinu, s tim u vezi proizvodi koji su najšečće u prometu stavljaju se u prvih deset.

- Ili na primjer, ako na vagi postoje slike proizvoda, vizuelno se ređaju tim stavkama, jer softveri koji generišu da to bude prvi proizvod. U principu nema cake trgovaca - kaže on.

Nešto drugo su naljepnice na samom voću. Te deklaracije se prvenstveno odnose na voće koje je uvezeno iz inostranstva i označavaju:

Naljepnica s četiri broja

Ako voće ima deklaraciju s četiri broja, i počinje s brojem 3 ili 4, znači da je uzgajano pomoću vještačkog đubrva, odnosno po poljoprivrednim pravilima koja su važila u posljednjih pedesetak godina. Limun je, na primjer, označen brojem 4033, dok banane nose brojeve 4011.

Naljepnica s pet brojeva

Ako voće na sebi nema četiri broja, već pet - od kojih je prvi broj 9, to znači da je organski uzgajano. Takva deklaracija garancija je toga da je voće uzgajano bez đubriva i pesticida. Na primjer, organski uzgojene banane nose broj 94011.

Prvi broj na deklaraciji je 8

Ovo je možda i najvažnija deklaracija jer predstavlja voće koje je genetski modifikovano, a prepoznaje se na osnovu pet brojeva od kojih je prvi uvjek 8. Na primjer, takve banane imaju na sebi broj 84011.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.