Izvor: eKapija+ | Srijeda, 18.11.2020.| 08:23
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kotorvaroški Fagus restaurirao stolariju na objektu nekadašnje glavne željezničke stanice u Beogradu

(Foto: Fagus)
Željeznička stanica Beograd je nekadašnja glavna željeznička stanica srpske metropole. Danas ima status spomenika kulture od velikog značaja. Izgrađena je u periodu od 1882. do 1885. godine po planovima arhitekte Dragutina Milutinovića. Zgrada je podignuta po uzoru na tadašnje željezničke stanice velikih evropskih gradova. Da bi se očuvao autentičan izgled ovog monumentalnog zdanja bila je neophodna njegova restauracija.

Kompaniji Fagus iz Kotor Varoša pripala je čast, praćena velikom odgovornošću, da obavi restauraciju stolarije na ovom reprezentativnom gradskom objektu. U tom cilju obavljena je ugradnja drvenih prozora Masiva 68 u sofisticiranoj, energetski efikasnoj formi.

- Ovakav tip drvenih prozora izabran je kako iz funkcionalnih i estetskih razloga, da bi se zadržao postojan i jedinstven, autentičan izgled zdanja, tako i iz energetskih razloga, da bi bila obezbijeđena odlična zvučna i toplotna izolacija, što je danas za ovakvu vrstu objekata gotovo od ključne važnosti - rekli su iz Fagusa.

Inače, Fagus-ovi prozori od drveta su po svojoj prirodi jednostavni, a po svojim kvalitetima izuzetni. Oni su ujedno spoj tradicionalnog i komfornog. Osnova prozora temelji se na stogodišnjem iskustvu, koje je nadograđeno modernim tehnologijama nastalim iz potreba savremenog doba. Profil 68 u liniji Masiva, na primjer, izrađen je od lameliranih elemenata čime se postiže najveća moguća stabilnost i otpornost na deformacije i raspukline.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.