NavMenu

Deset najuticajnijih gradova u istoriji

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 17.11.2020. 09:03
Komentari
Podeli
RimRim
Odgovor na to koji je grad bio najuticajniji kroz istoriju možda nije toliko jednostavan. Ukoliko se to pitanje postavi, vjerovatno bi poslije malo razmišljanja većina dala odgovore koji bi se manje-više slagali. Kako bi se procijenio uticaj određenog grada na istoriju, treba imati u vidu čitav niz faktora.

Međutim, uz veliki broj metropola kao što su Njujork, London, Rim i Pariz i iščezlih i možda samo mitskih gradova poput Sodome, Gomore ili pak Olimpije, odgovor možda nije toliko jednostavan, piše portal Kafenisanje, prenosi Sputnjik.

1. Atina

Kao kolijevka zapadne civilizacije, Atina je vjerovatno najuticajniji grad ikada. Filozofija, arhitektura, politika, nauka, demokratija i uopšte slobodna misao rodila se u ovom gradu. Atina je takođe grad koji je prvi domaćin modernih Olimpijskih igara 1896. godine. Što se tiče imena koja su obilježila njenu istoriju, tu su Sokrat, Platon, Solon, Perikle i mnogi drugi.

2. Jerusalim

Jerusalim je jedno od najvažnijih svetih mjesta ne samo za Jevreje, već i za hrišćane i muslimane. Još od biblijskih vremena, Jerusalim je privlačio hodočasnike i posvećene u razne misteriozne religijske prakse. U starom gradu nalaze se Brdo hrama i Zapadni zid (Zid plača), dva mjesta toliko sveta da su vijekovima raspirivali sukobe.

3. Meka

Godine 570. u Meki, današnjoj Saudijskoj Arabiji, rodio se prorok Muhamed, osnivač islama, jedne od najvećih monoteističkih religija svijeta. Islam je izvršio ogroman uticaj na čitav svijet i istoriju uopšte. Danas više od 15 miliona muslimana godišnje posjeti Meku, od kojih najveći dio dolazi tokom hadžiluka.

4. Rim

Rim je sinonim za najpoznatije carstvo u istoriji čovječanstva. Grad postoji hiljadama godina i svojevremeno je vladao skoro čitavim poznatim ili bar civilizovanim svijetom. Pored toga, Rim je sjedište katoličke crkve i Svete stolice. Milioni turista svake godine posjećuju Rim zbog muzeja, istorijskih i religijskih građevina, izvrsne hrane i dobrog provoda.

5. Vavilon

Na oko 100 kilometara od Bagdada, nalaze se ostaci drevnog grada Vavilona. Skoro dvije hiljade godina, Vavilon je bio neprikosnoven centar mesopotamske civilizacije. Hamurabi, jedan od drevnih vladara, u Vavilonu je napisao prvi zakonik u istoriji, a jezik kojim su govorili stari Vavilonjani raširio se po čitavom Bliskom istoku.

6. Peking

Prijestonica Kine ima nevjerovatno dugačku istoriju koja traje već tri hiljade godina. Čuvena je kako po tradicionalnoj kineskoj, tako i po modernoj arhitekturi, a grad krasi i nevjerovatan istorijski kompleks Zabranjeni grad koji je predstavljao palatu dinastija Ming i Ćing.

7. Konstantinopolj

Nekadašnja prijestonica Vizantijskog carstva opstaje već više od hiljadu i po godina, a osnovali su je stari Grci. Prvobitno se zvala Bizantion, a danas nosi ime Istanbul. Grad se proslavio arhitektonskim remek-djelima kao što je Aja Sofija, ekadašnje sjedište Vaseljenske patrijaršije i svijeta palata vizantijskih careva.

8. Ur

Sumerski grad Ur dobio je, prema biblijskoj legendi, ime po svom osnivaču. Grad je biblijski povezan i s Abrahamom. Postojao je od 5000. godine prije naše ere sve do 450. prije naše ere.

9. Pariz

Francuska prijestonica bila je centar evropske kulture još od srednjeg vijeka. Grad je uticao na modernu Evropu kao nijedan drugi, a do dana današnjeg jedan je od najposjećenijih gradova svijeta. Tokom epohe prosvećenosti i Francuske revolucije, Pariz je postao globalni centar političkih i društvenih ideja koje su promijenile i mijenjaju svijet do danas.

10. Eridu

Drevni sumerski grad u današnjem Iraku vjerovatno je najstarija naseobina u Mesopotamiji i možda čak najstariji grad, u pravom smislu te riječi, na čitavom svijetu. Osnovali su ga ribari, seljaci i nomadi, pretvorivši ga u prvu stalnu naseobinu u istoriji.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Spreman novac za Vidikovac iznad Trebinja, raspisan i tender za izvođača radova

Gostujući u jutarnjem programu Herceg televizije, gradonačelnik Grada Trebinja, Mirko Ćurić govorio je o raznim temama, među kojima su i projekti značajni za ovaj grad. Ćurić je istakao da je u planu izgradnja vidikovca iznad Trebinja, što će sigurno biti turistička atrakcija. Dodao je da turisti iz godine u godinu žele da vide nešto novo, a Grad Trebinje će nastojati da im to i pruži. - Spremna je projektna dokumentacija za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.