NavMenu

Počinje sanacija još jednog simbola Mostara - Alfa Therm izvodi radove na Gradskoj banji

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 16.11.2020. 13:19
Komentari
Podeli

Mostar (Foto: paul prescott/shutterstock.com)Mostar
Počeli su pripremni radovi za sanaciju mostarske Gradske banje, jednog od simbola najvećeg grada na Neretvi i nekadašnjeg najljepšeg javnog kupatila na Balkanu, potvrdio je direktor Agencije Stari grad Mostar Miralem Fajić za Avaz.ba.

Početak radova označen je u subotu, kada je pomoću specijalne dizalice započet transport bazenske klima komore na ravni dio krova Gradske banje, nakon čega je uslijedila ugradnja ovog uređaja za grijanje, odvođenju vlažnog zraka i ventilaciju, potvrdio je Fajić.

Fajić naglašava da su još u martu započeli aktivnosti na sanaciji ovog objekta, koji se nalazi na Privremenoj listi nacionalnih spomenika BiH, a koji je godinama, pogotovo kada je riječ o njegovoj unutrašnjosti, u lošem stanju.

Tada su uradili projekt pod nazivom "Tekuće održavanje krova, ventilacije i grijanja", za koji su od nadležnih federalnih instanci dobili sva neophodna odobrenja, a nakon što su osigurali neophodna sredstva krenuli su u proces odabira najboljeg ponuđača.

– Ugovor smo zaključili s firmom Alfa Therm iz Mostara. Vrijednost radova je 98.814 KM, a sredstva su osigurana od Fonda za zaštitu okoliša HNK u iznosu od 50.000 KM i iz budžeta Grada Mostara. Ovo je, dakle, prva faza sanacije, a prije nekoliko mjeseci smo kazali da su nam prioritet ventilacija i krov – rekao je Fajić.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.