Izvor: Capital | Ponedjeljak, 16.11.2020.| 10:49
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Veća proizvodnja i prodaja šumskih sortimenata u RS

Ilustracija
Ilustracija (Foto: YIFANG NIE/shutterstock.com)
U Republici Srpskoj je za devet mjeseci ove godine proizvedeno 1.498.857 m3 raznih šumskih sortimenata ili više za 5,5% nego u istom periodu lani, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

U proizvodnji najznačajnije mjesto zauzimaju trupci, kojih je za devet mjeseci ove godine proizvedeno 499.900 m3 od četinarskog i 241.971 m3 od lišćarskog drveta.

Među proizvodima, između ostalog, nalaze se 461.334 m3 drveta za ogrev od lišćara, te 175.804 m3 četinarskog drveta pogodnog za hemijsku preradu, celulozu, taninskog drveta.

U Srpskoj su za devet mjeseci ove godine prodata 1.446.872 m3 raznih šumskih sortimenata ili više za 4% nego u istom periodu prošle godine.

Najzastupljeniji u prodaji bili su trupci.

Sekretar Udruženja šumarstva i drvoprerade u Privrednoj komori Republike Srpske Lazo Šinik rekao je Srni da su kretanja u šumarstvu zadovoljavajuća, izrazivši očekivanje da će, ako se takva kretanja zadrže i u posljednjem ovogodišnjem kvartalu, u šumarstvu biti ostvaren bolji rezultat od prošlogodišnjeg.

- Šume Republike Srpske su ove godine na visini zadatka u odnosu na novonastalu situaciju uzrokovanu pandemijom virusa korona i možda bi rezultat mogao biti bolji da u takvoj situaciji nije bilo usporavanja u isporuci tržištima - naveo je Šinik.

On je izrazio i nadu da neke od dodatnih mjera koje uvode države čija su tržišta značajna za firme izvoznice iz sektora drvoprerade, a koji je vezan za sektor šumarstva, neće imati uticaja na ostvarivanje slabijeg poslovnog rezultata u odnosu na prošlu godinu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.