NavMenu

U BiH stiže 1,23 miliona vakcina protiv COVID-19

Izvor: Nezavisne novine Petak, 13.11.2020. 12:14
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Willfried Wende)Ilustracija
Bosna i Hercegovina je naručila 1.232.000 doza potencijalnih vakcina protiv virusa korona za 20% populacije uz sveobuhvatni prosjek cijena po dozi od 10,55 USD, saopšteno je juče iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

- Ministarstvo civilnih poslova je s Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite RS, federalnim Ministarstvom zdravstva i Odjeljenjem za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta usaglasilo međusobna prava i obaveze u vezi s nabavkom vakcine - navodi se u saopštenju.

Potpisan je ugovor između BiH i Globalnog saveza za vakcine (GAVI) o nabavci vakcina za stanovnike BiH, a na osnovu istog principa potpisan je i sporazum o zajedničkoj javnoj nabavci medicinskih protivmjera. BiH se, kako se navodi, potpisivanjem ugovora s GAVI-jem upisala među prvim zemljama u svijetu koje će dobiti vakcinu protiv COVID-19.

Podsjećamo, prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije, primaju se po dvije doze vakcine pojedinačno.

BiH će, kako se dodaje u saopštenju, imati iste mogućnosti za nabavku vakcina kao i ostale zemlje potpisnice ugovora i u narednom periodu se očekuju dalja obavještenja Svjetske zdravstvene organizacije, GAVI-ja i Koalicije za inovacije pripravnosti na epidemiju (CEPI) o potencijalnim proizvođačima vakcine i rokovima za isporuku, a transparentnost ovog procesa garantuju Svjetska zdravstvena organizacija, GAVI i CEPI.

U saopštenju se ističe da se, u okviru sporazuma o zajedničkoj javnoj nabavci zdravstvenih protivmjera, koji se primjenjuje u slučajevima ozbiljnih prekograničnih prijetnji javnom zdravlju omogućavajući zajedničku kupovinu lijekova, medicinske opreme i potrepština, trenutno realizuju aktivnosti nabavke lijeka remdesivir.

- Primjenom alokacijskog ključa Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, koji podrazumijeva praćenje posljednjih sedmičnih stopa hospitalizacije, Evropska komisija je BiH za prvi mjesec dodijelila 1.794 od traženih 2.400 ampula lijeka remdesivir - navodi se u saopštenju.

Ednan Drljević, infektolog u Opštoj bolnici Abulah Nakaš u Sarajevu, kazao je za Nezavisne da je to nedovoljno vakcina protiv virusa korona za BiH.

- Nabavka vakcine je sigurno dobra stvara, ali te količine nisu dovoljene za sve građane BiH, jer ta brojka nije ni za trećinu stanovnika - kazao je Drljević.

Dodao je da BiH generalno ima problem s manjom nabavkom vakcina i za sezonski grip, jer se uvijek nabavljaju nedovoljene količine.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.