Izvor: Nezavisne novine | Četvrtak, 12.11.2020.| 11:24
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Košarac pozvao mesoprerađivače u RS da otkupe domaće viškove

(Foto: Dmitry Kalinovsky/shutterstock.com)
Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac pozvao je mesoprerađivače u Republici Srpskoj, koji uvoze svinjsko meso u BiH, da taj proces zaustave u određenom periodu i otkupe domaće viškove.

Košarac je pohvalio napore nadležnog ministarstva i Vlade Republike Srpske, čiji je interventni otkup dao efekte, ali da se čini da postoji još viškova.

- Primarna obaveza svih nas je da zaštitimo domaću proizvodnju. Preuzimanjem mandata stavio sam na listu prioriteta da u komunikaciji sa našim proizvodnim kapacitetima u Republici Srpskoj i Federaciji BiH sa jedne strane nađemo najbolje moguće oblike zaštite, a sa druge strane da pokušamo poštovati međunarodne potpisane ugovore BiH - rekao je Košarac.

On je dodao da postoji dobra komunikacija sa svim nadležnim entitetskim ministarstvima i da se prati situacija sa uvozom svinjskog mesa.

- Uvijek bi bilo bolje rješenje da uvedemo određene takse i smanjimo uvoz svinjskog mesa u BiH, ali neki razmišljaju drugačije. U komunikaciju sa nadležnim ministarstvima razmotrićemo tu mogućnost. Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa ne može samo donijeti odluku, već tu odluku donosi Savjet ministara na temelju relevantnih informacija i činjenica - rekao je Košarac novinarima u Prnjavoru.

On kaže da je osnovni cilj da se zaštiti domaća proizvodnja na adekvatan način.

- Sastanak sa nadležnim ministarstvima je planiran iduće sedmice, a jedna od tema će biti i ova s obzirom na činjenicu da je nešto umanjen uvoz svinjskog mesa u odnosu na isti period prošle godine - rekao je Košarac.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.