NavMenu

Poboljšan izvoz u zemlje EU: Recesija mijenja partnere

Izvor: Nezavisne novine Subota, 10.04.2010. 12:51
Komentari
Podeli

Domaća privreda na početku ove godine značajno je poboljšala izvoz u zemlje Evropske unije u odnosu na članice CEFTA, a Hrvatska i Srbija ustupile su Njemačkoj i Italiji mjesta naših vodećih izvoznih tržišta.

Od milijardu KM ukupnog bh. izvoza u prva dva mjeseca ove godine više od polovine, odnosno 565 miliona KM, odnosilo se na Evropsku uniju, dok na zemlje CEFTA otpada 300 miliona KM.

"Dok je ukupna robna razmjena sa zemljama EU u odnosu na isti period lani bila manja za oko 70 miliona, naš izvoz u EU je povećan za više od 100 miliona KM, a pokrivenost uvoza izvozom sa zemljama EU narasla je sa 54 na 70 posto", kaže Igor Gavran iz Sektora za makroekonomski sistem Spoljnotrgovinske komore BiH.

Navodi da smo značajan napredak ostvarili s Njemačkom i Italijom s kojima smo uspostavili balans u robnoj razmjeni. Tako smo u Njemačku u prva dva mjeseca plasirali robu u vrijednosti 162,6 miliona KM i dostigli pokrivenost uvoza izvozom od 98,5 posto.

"U našem izvozu u ovu zemlju prednjače autopresvlake, autodijelovi, razni metalski proizvodi, a slijede obuća i dijelovi obuće, te odjeća. To je rezultat rada uspješnih kompanija poput `Borca` iz Travnika, koji obavlja lohn-poslove za poznate njemačke brendove, i drugih firmi", pojašnjava Gavran.

S Italijom, koja je naše drugo po veličini izvozno tržište, u prva dva mjeseca ostvarili smo suficit s obzirom na to da smo u ovu zemlju izvezli proizvode u vrijednosti 132 miliona, a uvezli za 122 miliona KM, pa je pokrivenost uvoza izvozom sa lanjskih 73,7 narasla na 107,8 posto.

Vodeći izvozni proizvod u Italiju je aluminij, a značajni rezultati ostvareni su i kod izvoza obuće, te naftnih ulja, koja na ovo tržište plasira Rafinerija ulja Modriča. Osim toga, izvozimo i metalske proizvode na bazi aluminija i čelika. Ovi proizvodi dominiraju i kod izvoza u Austriju, gdje je FEAL iz Širokog Brijega kupio firmu i preko nje povećao plasman u zemlje EU.

(Igor Gavran)

Preorijentisanje našeg izvoza sa zemalja CEFTA na EU Gavran povezuje sa globalnim oporavkom od recesije.

"Tempo izlaska iz recesije brži je u razvijenim zemljama EU poput Njemačke i Italije i prisutan je u sektorima na koje su naši izvoznici orijentisani, kao što su autoindustrija i metalaski sektor. Nasuprot tome, u zemaljama poput Hrvatske i Srbije, koje su naša značajna izvozna tržišta, oporavak je mnogo sporiji, stanje je slično kao u BiH, što onemogućava rast izvoza", obrazlaže Gavran.

Dodaje da je plasman proizvoda u susjedne zemlje usporen i zbog pada životnog standarda građana, što se odrazilo na smanjenje kupovine proizvoda široke potrošnje. Osim toga nismo prevladali necarinske barijere, koje su još jedan od faktora slabog izvoza u ove zemlje.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.