NavMenu

Pandemijska zima pogađa i bankarski sektor - Neminovno povećane rizičnih kredita

Izvor: Klix Četvrtak, 12.11.2020. 14:04
Komentari
Podeli
(Foto: Jat036/shutterstock.com)
Sumorne slike nad domaćom ekonomijom znatno utječu i na bankarski sektor koji se i dalje diči da je najsnažniji njen dio. Pandemijska zima tek dolazi, a pad potrošnje i smanjenje ekonomske aktivnosti i banke tjera na "stezanje kaiša".

Niko pozornije od banaka ne prati informacije da je priliv indirektnih poreza u ovoj godini za više od 10% manji nego u istom periodu prošle ili da je oktobarska potrošnja u FBiH mjerena fiskalnim uređajima manja za pola milijarde KM u odnosu na prošlogodišnju ili da, što je posebno ilustrativno i plastično, Lufthansa obustavlja svoje letove za Sarajevo do ljeta naredne godine.

Pad ekonomske aktivnosti koji je jasno vidljiv iz svih makroekonomskih agregata i izražena neizvjesnost vezana za kretanje pandemije koronavirusa već su snažno utjecali na poslovanje bankarskog sektora, kaže za Klix.ba analitičar Damir Bećirović.

- Iako su banke uz regulatornu podršku kroz propisivanje različitih mjera uspjele osigurati stabilnost finansijskog sistema u našoj zemlji, već je iz polugodišnjih izvještaja bio vidljiv pad prihoda u ovom sektoru. Pored toga, banke se suočavaju sa smanjenjem potražnje za kreditima u retail i korporativnom sektoru, a sve je praćeno povećanim kreditnim rizikom - kaže on.

Bankarski sektor se u ovom momentu na neki način pokušava pripremiti za iduću godinu koja će biti veoma izazovna, dodaje te naglašava kako se još uvijek dio kredita nalazi u okviru moratorija, uz to, neminovno je da će doći do povećanja udjela rizičnih plasmana, što će opet učiniti izazovnim održanje stope adekvatnosti kapitala.

- Bankama slijedi i revizija procjena kreditnih gubitaka, što će svakako utjecati i na njihovu poslovnu politiku i ciljeve za narednu godinu. U narednoj godini će biti pritisak i na likvidnost banaka. Postojeći klijenti banaka su također suočeni s neizvjesnošću vlastitog poslovanja, već je primijetno njihovo bježanje od anuitetne otplate kredita, tako da ili vrše reprogram kredita, produžujući rok otplate, ili anuitetne kredite pretvaraju u revolving ili overdraft plasmane jednostavno kupujući sebi vrijeme - izjavio je.

U ovom momentu je, čini se, sve usmjereno na "kupovinu vremena", nastavlja on, u iščekivanju prestanka pandemije ili prilagođavanja modela poslovanja u "novom normalnom" vremenu.

- Veoma je važno da se pažljivo prati ovaj sektor i reaguje pravovremeno kako bi se održali povjerenje deponenata i finansijska stabilnost koja je ključ da kriza ne preraste u pravu katastrofu - zaključio je Bećirović.

Stabilnost bankarskog sistema je očuvana, kazao je za Klix.ba Jasmin Mahmuzić, direktor Agencije za bankarstvo BiH.

- Pokazatelji adekvatnosti regulatornog kapitala i likvidnosti su i dalje znatno iznad propisanih zahtjeva. U ovoj godini, na nivou sistema se može očekivati znatno manja profitabilnost i negativan finansijski rezultat kod dijela banaka. Ipak, sistem neće biti ugrožen ni u slučaju produženog trajanja krize - izjavio je on.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.