Izvor: eKapija | Utorak, 10.11.2020.| 11:50
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U funkciji rekonstruisani prečistač otpadnih voda u Trebinju - Postrojenje u potpunosti automatizovano

(Foto: trebinje.rs.ba)
Rekonstrukcija prečistača otpadnih voda u Zasad polju je završena, a u ponedjeljak, 9. novembra, je u rad puštena testna faza, rekao je gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić nakon obilaska ovog postrojenja.

Ćurić je istakao da je riječ o veoma zahtjevnom projektu koji su zajednički finansirali švedska razvojna agencija SIDA i Grad Trebinje putem kreditnih sredstva Svjetske banke, saopšteno je na gradskom sajtu.

- Riječ je o projektu čija je vrijednost oko 1,81 mil EUR, od kojih je SIDA donirala milion evra. Ovo je veoma značajan projekat za sve nas, a na radnicima Vodovoda je da u narednim danima, dok traje testna faza, uoče eventualne nepravilnosti - naveo je Ćurić.

Predstavnik izvođača radova, konzorcijuma firmi Pfeiffer-Кarkanias, Dušan Vukajlija istakao je da je projekat podrazumijevao i rekonstrukciju i rehabilitaciju postrojenja, koja je, između ostalog, podrazumijevala i zamjenu nefunkcionalne i zastarjele opreme.

On je kazao da je ovim projektom značajno produžen vijek rada trebinjskog prečistača otpadnih voda.

- Urađena je modifikacija dijela tehnoloških linija kako bi tehnologija odgovarala najnovijim standardima u toj oblasti. Postojeća oprema zamijenjena je novom, savremenom opremom, a urađena je i potpuna automatizacija postrojenja što omogućuje lakše i pouzdanije upravljanje sistemom prečišćavanja, a samim tim i veću kontrolu kvaliteta prečišćene vode - naveo je Vukajlija.

Direktor trebinjskog Vodovoda Spasoje Radović rekao je da je trebinjski prečistač izgrađen osamdesetih godina prošlog vijeka, te da je bio jedan od prvih postrojenja ovog tipa u bivšoj SFRJ.

- Međutim, došlo je vrijeme da se mora rekonstruisati. U narednim danima ćemo vidjeti kako je posao odrađen. Ovo je veliki pomak za Trebinje i sigurno jedan od značajnijih projekata u našem gradu - naveo je Radović.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.