NavMenu

Bh. proizvođači autodijelova bilježe porast broja narudžbi

Izvor: eKapija Petak, 09.04.2010. 14:53
Komentari
Podeli

Domaći proizvođači autodijelova zbog oporavka globalnog automobilskog tržišta, bilježe sve više narudžbi, kaže nam Midhat Čehajić, sekretar Grupacije automobilske industrije pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH. Ističe da ova grana 2010. očekuje bolje rezultate nego u 2009. godini, a procjenjuje da će rezultat iz 2008., koja je bila jedna od boljih godina za ovu oblast, biti dostignut tek 2011.

Ovakvoj tendenciji je pogodovao i oporavak globalnog automobilskog tržišta prije svega njemačkog koje je u prošlom mjesecu imalo porast proizvodnje od 27 posto. Inače, naši proizvođači autodijelova oko 55 posto svoje proizvodnje izvoze za tržište EU-a, a prije svega u Njemačku koja je i najveće evropsko tržište automobila.

Kako dolaze bolji dani za ovu oblast pokazuje i najava sudjelovanja desetak predstavnika bh. autmobilskih firmi na međunarodnom sajmu AutoCompo u Kragujevcu na kojem će, kako nam kaže Čehajić, proizvođači imati priliku direktnog susreta sa predstavnicima velikih automobilskih korporacija kao što je Fiat, Volkswagen te nekim japanskim kompanijama ponuditi svoje proizvode.

Ovaj sajam inače organizuje Centar za izvrsnost autoindustrije zapadnog Balkana koji okuplja šest zemalja- Srbiju, Hrvatsku, BiH, Makedoniju, Crnu Goru i Albaniju. Tako da će na na sajmu biti prisutni i proizvođači iz zemlja regije.

"Imamo velika očekivanja od sajma. Mislim da će to biti početak jedne velike saradnje proizvođača autodijelova sa ove regije", kaže nam Čehajić.

Inače, nastup naših firmi na ovom sajmu koji će se održavati od 19. do 21. maja organizuju Vanjskotrgovinska komora BiH, Agencija za promociju izvoza BiH – BHEPA, Asocijacija metalskog i elektrosektora u BiH u saradnji s privrednim komorama FBiH, RS-a i Brčko Distrikta.

D.K.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.