NavMenu

Nesvakidašnji izum iz Prijepolja oduševio pčelare - Pčele šalju SMS poruke

Izvor: Novosti Utorak, 10.11.2020. 09:15
Komentari
Podeli
(Ilustracija) Elektroinženjer iz Prijepolja Emir Hašimbegović je na jedinstven način spojio svoje dvije velike ljubavi - elektroniku i pčelarstvo!

Iako na prvi pogled zvuči nemoguće, pronašao je vezu između ovih krajnosti i, po uzoru na patente sa Zapada, konstruisao GSM-SMS vagu za mjerenje prinosa meda koji pčela unosi u košnicu. Tako su, zahvaljujući porukama sa mobilnih telefona, prijepoljske pčele u stalnom kontaktu sa pčelarima i podnose "dnevne izvještaje" o učinku tokom dana.

- To je digitalni uređaj koji prati prinose i gubitke meda, pa vlasniku košnice automatski šalje SMS poruku. Ja se pčelarstvom bavim odnedavno, ali već znam da je to iskusnijim kolegama posebno bilo korisno tokom nedavnog vanrednog stanja, kada mnogi nisu bili u prilici da redovno posjećuju pčelinjake - objašnjava Emir.

Kaže i to da je znao za postojanje sličnih uređaja, ali je odlučio da konstruiše nešto baš po svojoj mjeri, pa njegova GSM-SMS vaga prati kompletno stanje u pčelinjaku: okolnu temperaturu, vlažnost, ukupnu težinu košnice i dnevni unos meda.

- Modul za slanje SMS poruke prati stanje meda u košnici i potom, u zadatom vremenskom intervalu, obavještava vlasnika košnice. S obzirom na to da mnogi svoje pčele drže u udaljenim mjestima i često im predstavlja dodatni napor da ih neposredno nadziru, moj pronalazak im omogućava da budu daleko i po nekoliko stotina kilometara, a da, opet, u svakom trenutku znaju šta se na terenu dešava - ponosan je Hašimebegović.

Pčelar Mirsad Hodžić kaže da mu Emirov izum štedi vrijeme, a istovremeno omogućava i to da u realnom vremenu prati zdravlje pčelinjeg društva i blagovremeno reaguje ako se pokaže da nešto nedostaje.

Zanimljivo je i to da je Emir Hašimbegović svojevremeno četiri godine bio predsjednik Opštine u Prijepolju, a po prestanku funkcije se posvetio radu u struci i sada je zaposlen u Telekomu, na poslovima digitalizacije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.