Izvor: eKapija | Petak, 09.04.2010.| 13:14
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Svjetska banka pruža podršku za najugroženije u BiH u iznosu od 111 miliona dolara

Odbor izvršnih direktora Svjetske banke je odobrio je 09. aprila Program za razvojnu politiku (DPO) za Bosnu i Hercegovinu (BiH), u iznosu od 111 miliona US$. Program je pripremljen na zahtjev vlasti u BiH, s ciljem ublažavanja uticaja ekonomske krize. Program će osigurati budžetsku podršku za ubrzanje implementacije prioritetnih reformi javnih rashoda.

Odobreni DPO predstavlja priznanje vlastima u BiH za napore da postignu održivost javnih rashoda, uz istovremenu zaštitu najugroženijih građana. Fokus reformi, za koje DPO pruža podršku je poboljšanje širokog spektra programa novčanih naknada porodicama i pojedincima, u cilju obezbjeđenja odgovarajuće kategorije za najugroženije u BiH.

"Želim čestitati vlastima u BiH na ovom veoma značajnom iskoraku. Provedba reformi koje su vlasti odobrile, će osigurati kontinuiranu podršku najugroženijim kategorijama stanovništva, uz bolju održivost javne potrošnje", izjavila je Jane Armitage, direktorica za BiH u Svjetskoj Banci. "Alternativa bi bila drastično smanjenje naknada svima, što bi najviše pogodilo one čija egzistencija istinski zavisi od tih naknada", dodala je ona.

Provedba ambicioznog zakonskog okvira, nedavno odobrenog od strane dva bh. entiteta, će omogućiti, na održiv način, poboljšanje pravičnosti javne potrošnje na različite programe socijalne i boračke zaštite, osiguranjem da se veći dio raspoloživih sredstava usmjeri na korisnike kojima su ta sredstva najpotrebnija.

"Ove su reforme bile neizbježne, a ekonomska kriza ih je samo učinila urgentnijima. BiH troši najveće iznose u Evropi na programe novčanih transfera, a oni dopiru do najmanjeg procenta njenih građana, kojima zaista treba pomoć", rekao je Ronald Hood, vodeći ekonomista za BiH u Svjetskoj banci. "To je, ne samo, neodrživo i neefikasno, već i nepravedno”.

Svjetska banka je u potpunosti opredijeljena za nastavak pružanja podrške vlastima u BiH na provedbi ovih reformi. Ovaj DPO prati projekt od 15 miliona US$ (Projekt podrške mrežama socijalne sigurnosti i zapošljavanju) kojeg je u februaru / veljači Svjetska banka odobrila za jačanje institucionalnog kapaciteta neophodnog za implementaciju ovih reformi i pružanje usluga zapošljavanja za osobe iz ugroženih grupa koje aktivno traže posao.

Odobreni DPO od 111 miliona US$ - prva faza programa reforme javnih rashoda za koju Svjetska banka pruža podršku – sastoji se od beskamatnog IDA kredita u iznosu ekvivalentnom 66 miliona US$ i IBRD zajma od 45 miliona US$. Vlasti u BiH su odlučile podijeliti sredstva DPO-a između dva entiteta u sljedećem omjeru: 60 procenata za Federaciju BiH i 40 procenata za Republiku Srpsku. Portfelj aktivnih projekata Svjetske banke u Bosni i Hercegovini sada uključuje 17 projekata, u vrijednosti oko 466,4 miliona US$.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.