NavMenu

Delta kupila Sava centar i najavljuje ulaganje od 60 mil EUR

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 09.11.2020. 11:20
Komentari
Podeli
(Foto: M.Kambić/eKapija)
Kompanija Delta Holding kupila je danas, 9. novembra, Sava centar (SC) po početnoj cijeni od 17,54 mil EUR. Na javnom nadmetanju koje je održano jutros u Gradskoj upravi Beograda, Delta je bila jedini ponuđač.

Ovo je bio i treći pokušaj gradske vlasti da nađe novog vlasnika za kongresni centar u Ulici Milentija Popovića 9, površine od 29.374 kvadratna metra.

Prethodna dva oglasa su propala jer niko uključujući i Deltu, nije uplatio depozit što je bio uslov za učešće. Početna cijena je time snižena sa 27,4 na 21,9, odnosno na 17,5 mil EUR.

Miroslav Mišković i Delta Holding uslovima tendera obavezani su na ulaganje od najmanje 50 mil EUR u adaptaciju i rekonstrukciju. Međutim, kako je još ranije saopšteno iz Delte, prema njihovim procjenama u obnovu ovog zdanja biće potrebne i veće investicije - i to 60 mil EUR.

Zorana Burlić, generalna direktorka kompanije Delta Real Estate je danas posle zaključenog ugovora izjavila da je Delta bila najadekvatniji i najlogičniji kupac ovog kongresnog centra.

- S obzirom na to da smo vlasnici hotela Crowne Plaza, koji je funkcicionalno povezan sa Sava centrom, a uz sve iskustvo koje imamo u ovom segmentu, logično je da smo imali interes da kupimo Sava centar - rekla je Burlić.

Na pitanje o procijenjenoj vrednosti centra, istakla je da je cena visoka imajući u vidu potrebna ulaganja.

Naime, Delta planira kompletno renoviranje Sava centra. Investicija predviđa zamjenu staklene fasade, izradu novih elektroinstalacija, kao i pogona za hlađenje i grijanje, uvođenje kompletno novih multimedijalnih instalacija.

- Mislim da je cijena visoka. Obavezna ulaganja neće biti 50, već 60 mil EUR. Mi smo bili jedini ponuđač a malo koja kompanija ne samo u našoj zemlji, nego i u regionu, može da iznese ovu investiciju u ovo vrijeme i da apsolutno bude sigurna da će ovo biti jedan uspješan projekat, kao i da će Sava centar i Beograd postati jedan od najvažnijih kongresnih centara u regionu - rekla je Burlić.


Ugovorom se novi vlasnik obavezuje na očuvanje arhitekture objekta i njegovog spoljašnjeg izgleda, kao i na zadržavanje postojeće namjene.

S tim u vezi, Burlić ističe da je SC kulturno dobro i da je pod zaštitom, te da će u skladu sa tim, Delta arhitektonski sačuvati objekat.

Dodala je da je predviđeno da investicija bude realizovana u narednih pet godina.

- Vjerujemo da ćemo čim se steknu uslovi krenuti u planiranu rekonstrukciju. Prvo moramo da uradimo projekat. Plan je da angažujemo najveće svjetske konsultante iz oblasti kongresnog turizma i da vidimo kako ćemo uspješno da pozicioniramo kongresni centar. I onda da krenemo u izradu projekta i pribavljanje svih dozvola za rekonstrukciju - rekla je Burlić.

S. Petrović
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.