NavMenu

Drydocks World potvrđen kao novi partner kompanije Adriatic Marinas - U Brodogradilište Bijela će tokom prve tri godine biti uloženo 20 mil EUR

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 09.11.2020. 08:15
Komentari
Podeli
(Foto: Paddy Walker/unplash)
Vlada Crne Gore dala je saglasnost da Dry Docks World - Dubai LLC bude novi partner kompaniji Adriatic Marinas i zamijeni holandski Damen u konzorcijumu čiji će cilj biti tranformacija Brodogradilišta Bijela u prvoklasnu kompaniju za servisiranje, održavanje, popravku i remont superjahti.

Kako je predviđeno prvobitnim ugovorm o koncesiji, konzorcijum će tokom prve tri godine u brodogradilište uložiti 20 mil EUR, a investicioni ciklus počeće nakon procesa remedijacije, čiji završetak se očekuje do 31. decembra 2021.

- Vlada je dala saglasnost da konzorcijum Adriatic Marinas d.o.o. i B.V. Holding Maatschappij Damen prenese na novi Konzorcijum Adriatic Marinas doo Tivat i Dry Docks World - Dubai LLC Ugovor o koncesiji koji će prava i obaveze iz Ugovora o koncesiji prenijeti postojećoj firmi registrovanoj u Crnoj Gori za realizaciju koncesionog ugovora od 2018. godine - saopšteno je iz Vlade.

Kako je navedeno, saglasnost je data pod uslovom da sve strane postanu neograničeno solidarno odgovorne za sve obaveze koje su preuzete ovim Ugovorom. Takođe, predviđeno je da na Montenegro Yacht Services doo Tivat prelaze sva prava i obaveze koje ustupilac ima na osnovu zaključenog Ugovora o koncesiji, na dan zaključenja ugovora.

- Na osnovu dostavljene dokumentacije ocijenjeno je da konzorcijum Adriatic Marinas doo Tivat i Dry Docks World - Dubai LLC ispunjava iste uslove koje je ispunjavao konzorcijum sa kojim je zaključen ugovor, odnosno ispunjava uslove predviđene javnim pozivom i tenderskom dokumentacijom za dodjelu ugovora. Prenosom ugovora ne umanjuje se kvalitet, niti narušava kontinuitet izvršenja ugovora - saopšteno je iz Vlade.

Kako se navodi u dokumentaciji objavljenoj na sajtu Vlade, odluku o dodjeli koncesije za privredno korišćenje brodogradilišne luke u Bijeloj Vlada je donijela u novembru 2018. i prihvatila Ugovor o koncesiji između Vlade Crne Gore i Konzorcijuma Adriatic Marinas d.o.o. i B.V. Holding Maatschappij Damen. Ugovor je potpisan 30. novembra 2018. godine u Podgorici.

- Shodno odredbama Ugovora, koncesionar je u obavezi da adaptira, rekonstruiše, izgradi, opremi i iskorišćava brodogradilišnu luku na koncesionom području u periodu od 30 godina, u skladu sa biznis i investicionim planom koji su dati kao prilog Ugovora i u skladu sa Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata. Ukupni planirani iznos za investiciju u prve tri godine iznosi 20 mil EUR - stoji u dokumentaciji.

Ugovorom je predviđeno i da investicioni period počinje da teče od dana predaje izvještaja eksperta kojim se potvrđuje da je koncesiono područje očišćeno od istorijskog zagađenja, kako bi koncesionar započeo realizaciju investicionog plana. Kao datum završetka remedijacije označen je 31. mart 2020. godine, ali je taj rok probijen.

Ugovorom je definisana i djelatnost izgradnje i opravki brodova, kao i djelatnost izgradnje, remonta i održavanja jahti i megajahti.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.